Новини

Можливий обвал авторинку: як уряд впливає на ринок автомобілів в Україні

Share

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді внести зміни до Податкового кодексу, що передбачають введення нового військового збору в розмірі 15% від вартості автомобіля при його першій реєстрації. Експерти висловлюють занепокоєння, що такі зміни можуть суттєво вплинути на автомобільний ринок країни, повідомляє «Твоя машина» з посиланням на РБК-Україна.

На даний момент з кожного нового автомобіля, проданого в Україні, держава отримує 10% митного збору, 20% ПДВ і 5% відрахувань до пенсійного фонду. За оцінками фахівців, у першому півріччі 2024 року ці надходження складали близько 50 мільйонів євро щомісяця.

Артем Ткаченко, бренд-директор Volvo в Україні, вважає, що додатковий 15% військовий збір теоретично може принести державі ще 76 мільйонів євро щомісяця. Проте, на його думку, на практиці це може призвести до зниження обсягу продажів на приблизно третину, оскільки багато українців можуть не захотіти переплачувати в середньому 200 тисяч гривень за автомобіль. Як наслідок, загальна сума податків і зборів може залишитися на тому ж рівні або навіть зменшитися.

Представники українського офісу автомобільного концерну Stellantis відзначають зростання попиту на нові автомобілі на фоні обговорень законопроекту. Однак у разі його ухвалення обсяги продажів, ймовірно, знизяться. Це може призвести до скорочення штату співробітників та зменшення програм підтримки військових і держслужб в Україні. Аналогічну позицію займають представники АВТ “Баварія”, офіційного імпортера BMW, Mini та інших європейських брендів.

Хоча нововведення стосується переважно нових автомобілів, експерти вважають, що це також може вплинути на ціни на вторинному ринку. Деякі моделі можуть подорожчати на 10%, що, за прогнозами, може призвести до зниження активності на цьому ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

Автоексперти назвали машини, які продаються найповільніше

При продажі автомобіля у власників часто виникають складності, які відмовляються несподіваними. Деякі машини мають низьку…

18.10.2024

Автоексперти пояснили вплив дати виробництва зимових шин на безпеку автомобіля

Нова гума, як правило, має всі переваги, які вказують виробники в рекламі. Однак, покупці рідко…

18.10.2024

Опубліковано фотографії оновленого кросовера Kia Sportage

Оновлений Kia Sportage був помічений під час тестування перед можливим дебютом наприкінці цього місяця. Зовнішні…

18.10.2024

7 видів поломок авто, з якими неохоче працюють на автосервісі

В автосервісах не завжди беруться за ремонт старих машин, відмови часто мотивують нерентабельністю усунення деяких…

18.10.2024

Компанія Toyota представила ще одну потужну версію GR Corolla (ФОТО)

Toyota представила нову GR Corolla, яка стала першою в історії повнопривідною версією легендарної моделі. Цей…

18.10.2024

У поліції пояснили, чому деякі водії зберігають ключі в фользі

З кожним днем ​​з'являються нові методи викрадення машин. При цьому автовласники, намагаючись запобігти розкраданню власного…

18.10.2024