Categories: Новини

Назаренко: поліція буде масово штрафувати власників «євроблях»

Share

Поліція отримує доступ до бази даних митниці. Спираючись на ці дані, поліцейські зможуть штрафувати водіїв авто на іноземній реєстрації, а самі машини забирати на штрафмайданчик.

Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко роз’яснив суть останніх нововведень Кабміну.

Згідно з постановою КМУ №479 поліція отримує доступ до бази ГФС «Інспектор-2006». Це автоматична система митного оформлення, в якій є вся інформація про транспорт, який в’їхав в Україну в режимах «Тимчасове ввезення» на 1 рік або в режимі «Транзит» на 5/10 днів.

Згідно з постановою КМУ №1388 всі авто, завезені в Україну в режимі тимчасового ввезення терміном більше ніж на 90 днів, підлягають реєстрації в СЦ МВС і в разі їх не реєстрації в ці терміни вважаються «не зареєстрованими». Відповідно їх водіїв поліція зобов’язана штрафувати за статтею 121 КПАП ч. 6 та 7 (1 – й раз – штраф 170 грн., повторно – штраф 255 грн. і «примусове вилучення авто»). Все начебто просто, але тільки ця норма раніше не виконувалася.

Справа в тому, що без доступу до бази даних ГФС поліція не могла «на око» визначити, 1 день або 91 днів перебуває авто в Україні, в якому режимі воно завезено і чи порушилися терміни перебування цього авто в країні. А зупиняти безпідставно і пропонувати показати митні документи, на підставі яких ввезли авто, поліція права не має.

Тепер поліція отримує з бази «Інспектор-2006» дані про всі авто, які знаходяться в країні понад 90 днів та не зареєстровані у зазначені терміни. Співробітники поліції мають повне право вводити ці дані в систему «Рубіж», яка зчитує номер проїжджаючого авто і повідомляє про його перебування у базі розшуку незареєстрованих авто.

В такому разі у поліції є законні підстави зупинити це авто і, не вимагаючи пред’явлення митних документів, штрафувати за пересування на незареєстрованому в установленому порядку автомобілі. Це буде правомірно, у випадку, якщо авто на тимчасове ввезення не зареєстровано протягом 90 днів, а ввезене в режимі транзиту протягом 10 днів. Штраф накладається відповідно до статті 121 КПАП.

auto.24tv.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Red Bull розсекретив дату дебюту власного гіперкара RB17

У 2025 році після 19 років роботи гоночна команда Red Bull Racing втратить свого геніального…

04.05.2024

Представлений новий недорогий кросовер від Cupra (фото)

Модернізований кросовер Cupra Formentor 2025 модельного року представили під іміджевим брендом, який компанія SEAT створила…

04.05.2024

Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи

Українські водії перед поїздкою мають бути дуже уважними. Необхідно перевірити, чи є при собі три…

04.05.2024

Hyundai відкликає понад 13 000 автомобілів через дефект вихлопної системи

Компанія Hyundai заявила про рішення відкликати 13500 авто для усунення несправності, відповідно до інформації від…

04.05.2024

Mazda показала концептуальний електричний кросовер Arata (відео)

Крім Mazda EZ-6, японський виробник автомобілів показав на Пекінському автосалоні та елегантний концепт електропозашляховика Arata. Передбачається,…

04.05.2024

В Україні створили нову машину для роботи на бездоріжжі

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

04.05.2024