Часто щоб не витрачати свій час та кошти українці продають авто за генеральною довіреністю. Однак через те, що таким чином автівка офіційно не реєструється на нового власника, штрафи за порушення ПДР продовжує отримувати попередній господар.

З появою на українських дорогах камер автоматичної фіксації порушень, штрафи за перевищення швидкості приходять саме власникам автомобілів, а не людям до аких авто перейшло за генеральною довіреністю.

Патрульним можна буде скільке завгодно доводити що порушили не ви, а за кермом була інша людина, однак вам не вдасться уникнути його оплати.

Якщо ж просто проігнорувати штраф, то виконавча служба може відкрити справу на власника авто і питання вже буде стояти про конфіскацію його майна, і мова йде не обов’язково про автівку.

За законом, фактичний порушник протягом 20 днів з моменту порушення може сам звернутися до МВС із заявою про згоду притягнення його до адміністративної відповідальності та сплатити штраф.

Однак примусити його це зробити неможливо, тому вся відповідальність лягає на плечі власника, вказаного у техпаспорті.

Набагато надійнішим є інший спосіб. Існує спеціальний Реєстр відомостей про належного користувача. Внесення до нього данних проводиться на підставі звернення до сервісного центру МВС користувача, який має на руках нотаріально завірену довіреність від власника транспортного засобу.

Тому при продажу машини обов’язково проговоріть цю умову із покупцем.