Categories: Авто

Чотири несподіваних способи продовжити життя свого автомобіля

Share

Регулярне техобслуговування і якісні запчастини – не єдине, що збільшує термін експлуатації вашої машини.
Існують і інші речі, про які багато хто навіть не підозрює.

Практично кожен автомобіліст знає, наскільки важливо вчасно міняти масло в двигуні, повітряний і паливний фільтри, колодки, ремінь ГРМ і інші витратні матеріали. Адже від правильного і регулярного обслуговування безпосередньо залежить стан автомобіля, а, отже, і те, скільки він проїздить без поломок.

Однак є й інші, менш очевидні способи зробити так, щоб ваша машина прожила якомога довше. Причому багато про них навіть не здогадуються. Про що мова? Зараз розповімо.

Спосіб №1. Мийте автомобіль регулярно

Більшість автомобілістів впевнені, що головна мета мийки – повернути вашій машині пристойний зовнішній вигляд. Це дійсно так, але є ще один важливий побічний ефект, про який мало говорять. Справа в тому, що мийка безпосередньо впливає на стан автомобіля.

Чому? Все дуже просто. Не секрет, що взимку дороги посипають реагентами, а десь – ще і піско-соляною сумішшю. Така агресивне середовище вкрай негативно впливає на лакофарбове покриття та металеві елементи конструкції, викликаючи корозію. Але не тільки на них! Страждають також і елементи з гуми – наприклад, двірники, і ущільнювачі. Тому мити машину, в тому числі взимку, потрібно не тільки заради красивого зовнішнього вигляду і кращої видимості, але ще й тому, що вода з шампунем змиває ті самі реагенти і утворений бруд. Така проста операція дозволяє зберегти ваш автомобіль в кращому стані, а згодом, наприклад, продати дорожче.

Спосіб №2. Приберіть в автомобілі

Як ви думаєте, навіщо виробники суперкарів б’ються за кожен кілограм маси? Все дуже просто. Чим легше автомобіль, тим швидше він їде і краще управляється. Ви здивуєтеся, але цей принцип точно так само можна застосувати і до звичайного автомобіля. Чим більше важить машина, тим більше навантаження на двигун, трансмісію, гальма і підвіску. Тому продовжити життя машині можна одним простим способом.

Що потрібно робити? Просто приберіть з машини все зайве. Почніть з багажника – у багатьох він представляє справжнє місце зберігання речей, якими майже не користуються. Ви впевнені, що вам кожен день потрібен кофр з інструментами, лопата, каністра з маслом, бутель з омиваючою рідиною і подібні речі? Ні? Тоді сміливо їх виймайте. Точно так само не рекомендуємо возити на автомобілі важкі предмети. Ви купили нові меблі? Тоді, можливо, краще буде витратитися на доставку з магазину, ніж потім міняти амортизатори, що потекли? Все-таки вийде дешевше!

Спосіб №3. Рушайте плавно

Всупереч думці деяких водіїв, найбільше навантаження на автомобіль доводиться не в момент, коли машина рухається на високій швидкості, а при старті з місця.

Для того, щоб полегшити своїй машині роботу, варто запам’ятати два правила. По-перше, рушайте з місця плавно. Додавайте газ поступово. Повірте, “світлофорні гонки” не дадуть вам глобального виграшу в часі, а лише збільшать навантаження на найважливіші вузли автомобіля. До речі, плавно почати рух – зовсім не те ж саме, що “проспати” зелене світло. Акуратно рушити з місця, але вчасно, набагато краще, ніж стояти при включеному зеленому світлі кілька секунд, а потім – різко зірватися.

По-друге, підвищене навантаження на двигун відбувається в перші хвилини роботи, поки мотор не набрав потрібну температуру. Тому вам потрібно … Ні, не гріти двигун взимку. А уникати різких прискорень і гальмувань після запуску мотора. У русі двигун швидше набере потрібну температуру, а якщо не зловживати педаллю газу, навантаження при цьому буде менше.

Спосіб №4. Дайте газку!

На перший погляд ця порада повністю суперечить попередній. Однак ми пояснимо, що маємо на увазі. Справа в тому, що, як правило, на сучасних автомобілях перемикання передачі відбувається, коли двигун розкручується до 3000 оборотів. На машинах з механікою водій так робить сам, а на автомобілях з АКП всю роботу виконує електроніка. Чому обрано саме таку кількість оборотів, зрозуміло – щоб економити паливо.

Однак в процесі експлуатації у двигуні неминуче утворюються відкладення. Так ось, один з найпростіших способів їх профілактики – це час від часу натискати на газ і дати мотору кілька секунд попрацювати на високих оборотах. Головне – зробити це правильно. Знайдіть майданчик, де не буде сторонніх людей і машин. Переведіть коробку в “нейтраль”, натисніть на педаль газу і доведіть кількість оборотів до значень вище середнього – скажімо до 6000. Зрозуміло, всю операцію потрібно проводити тільки на прогрітому автомобілі, коли температура масла досягла робочих значень, і не виходити в “червону зону”.

Як бачите, в перерахованих правилах немає нічого складного. Фактично їх може виконати будь-який водій – і новачок, і досвідчений. Прислуховуючись до цих порад, можна істотно продовжити життя свого автомобіля, а, значить, виграти при його подальшому продажу, або, як мінімум, заощадити на ремонті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Ford розробляє недорогу модель замість Fiesta: що відомо про цю машину

Виробництво Ford Fiesta завершено. Fiesta - найдешевша модель американської компанії на світовому ринку. Однак її…

02.05.2024

Штрафи і навіть тюремний термін: Українців попередили про проблеми з водійськими правами

Міністерство внутрішніх справ України закликає громадян не купувати підроблені водійські посвідчення та нагадує про наслідки…

02.05.2024

Які авто купують українці: названо лідерів квітня

У квітні українці зареєстрували понад 5,7 тисячі нових легкових авто. У лідерах Toyota, Renault і Volkswagen.…

01.05.2024

Експерт розповів, коли ввімкнення круїз-контролю небезпечне для водія

Сучасні автомобілі оснащуються безліччю корисних опцій, що спрощують водіння і роблять його більш комфортним. Директор…

01.05.2024

Peugeot випускатиме спорткари завдяки новому підрозділу

Компанія Peugeot розкрила плани розширення свого модельного ряду за рахунок збільшення кількості високопродуктивних моделей, натякаючи…

01.05.2024

Mercedes-Benz презентував «оновлений» S-Class

Флагманський седан Mercedes-Benz S-Class пройшов плановий рестайлінг. Він отримав ряд сучасних функцій, а також два нові відтінки…

01.05.2024