Categories: Авто

«Зелений крокодил»: як виглядає КрАЗ з двигуном від Т-64

Share

У липні 1992 року «АвтоКрАЗ» привіз на німецький Нюрбур, мекку трак-рейсингу, не просто гоночний тягач, а перший в її історії спортпрототип.

З середньомоторним компонуванням та двигуном від танка Т-64 та задньою незалежною підвіскою КрАЗ поїхав до Німеччини.

Не зважаючи на глобальні зміни в конструкції, шлях від первісної ідеї до реалізації її в металі був найліпшим – 7 місяців. Надпотужну раму вкоротили та максимально полегшили. Видалили підрамник для сідла, а саме сідло замінили алюмінієвим муляжем. З пластика виготовили передні крила і капот інтегрального типу, під яким… нічого не було.

Кременчужани не стали наступати на граблі, як МАЗ і КамАЗ, які намагалися підвищити потужність звичайних ярославських дизелів V8.

КрАЗ взяв в якості з мулового агрегату танковий 5ТДФ з двома колінвалами та двома поршнями в кожному циліндрі, виробництва харківського заводу ім.Малишева.

Шляхом перенастроювання паливної системи та зміни турбіни потужність 500-сильного турбодизеля довели до 1000 к.с. Для порівняння: мотори лідерів тоді видавали близько 1300-1500 к.с.

При важкому силовому агрегаті про класичне переднємоторне компонування не могло бути й мови. І кременчужани першими в вантажному спорті встановили двигун в базі, досягнувши чудового результату: центр тяжкості опустився нижче осі колеса.

Благо новий техрегламент, який вступив в силу в 1991 році, дозволяв настільки серйозні зміни в базовій конструкції.

Щоб зупинити багатотонну машину, що розганяла до 100 км/год за 12 секунд, знадобилися пневматичні дискові гальма Lucas і ABS від Knorr Bremse.

Випробування почалися вже восени 1991 року. Але з кожним колом на автодромі «Чайка» проблем ставало все більше. Доводилося переробляти буквально все, аж до підшипників. Один з яких і став для Кразівців каменем спотикання.

«Зелений крокодил»
Сказати, що приїзд українців справив в Нюрнберзі фурор – значить не сказати нічого.

Вітер з боку СНД все дужчав. Європейські фірми з побоюванням, а організатори та вболівальники в передчутті сенсації ворожили: кого ж ще він принесе. Адже МАЗ і ЗІЛ на серійних, хоча і доопрацьованих машинах щосили відбирали очки у претендентів на медалі, а тут – справжній прототип.

Початок кінця

І ось настала субота – день першої гонки.

Утробно гарчав, немов розлючений динозавр, КрАЗ-5640 почав обходити на поворотах одного суперника за іншими. Щоб на прямих знову відкотитися назад.
Справа в тому, що на тренуваннях танковий «двотактний» відчайдушно димів (чого не змогла запобігти навіть 400-міліметрова випускна система).

А оскільки в гонках чорний вихлоп заборонений, після кваліфікації судді попередили кременчужан: «…у нас так їздити не можна».

Проте, стартувавши 10-м номером, КрАЗ фінішував 7-м. І потрапив у фінал недільної гонки, за яку нараховувалося вдвічі більше очок.

Втім, це вже не мало особливого значення – виявилося, що «зелений монстр» поранений, причому серйозно: не витримавши навантажень, розвалився підшипник на маточині задньої осі.

Організатори, щоб не втратити такого колоритного учасника, запропонували (безкоштовно) гелікоптер, щоб злітати до Східної Німеччини, де в пам’ять про «обмеженому контингенті радянських військ» залишилося чимало КрАЗів. На жаль, підшипник, як і більшість агрегатів, не була серійним, а унікальним, виготовленим в єдиному екземплярі.

У глухому куті

Незважаючи на те, що з першого етапу кременчуцька вантажівка вибула, «АвтоКрАЗ» отримав запрошення від організаторів залишилися етапів серії.

Довше інших вірили в КрАЗ німці, ще п’ять років що надсилають програми, інформували про зміни в техрегламенті напередодні сезонів гонок.

У 1993-му році в щорічнику, що випускається організаторами трак-рейсингу, був опублікований великий знімок де димить гоночний КрАЗ, перекреслений жирним хрестом з написом «No black smoke» («Чорний дим заборонений»).

На жаль, це був останній раз, коли його бачили в справі.

Що зараз?

Не зважаючи на такий сумний кінець, ця машина отримала друге життя вже у 2017 році. Дивом уцілілий ралійний КрАЗ за 20 років, вже потужністю 1500 кінських сил, буде відновлений для ретрошоу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Вартість гібрида Kia Sorento 2025 складе від $38 690 до $46 890

Автовиробник Kia назвав вартість гібридної моделі Sorento на 2025 рік. Кросовер середнього розміру наслідує на $2000 у…

14.05.2024

Kia EV6 2025 отримує новий стиль, інтер’єр та акумулятор побільше (фото)

Автовиробник Kia представив оновлену модель EV6, яка має зберегти конкурентоспроможність на ринку електромобілів. Місткість акумулятора…

14.05.2024

Пройшов анонс прем’єри нового BMW M5 у двох кузовах

BMW представила черговий тизер майбутніх гібридів M5 Sedan і M5 Touring 2025, давши можливість поглянути…

14.05.2024

Знайдено спосіб, як зробити електрокари екологічнішими

Акумулятори є одними з найбільш вуглецевих компонентів сучасних автомобілів, що робить виробництво електромобілів більш забруднюючим…

14.05.2024

Kia вивела на тести новий 7-місний кросвен на базі Seltos

Кроссвен Kia Carens був одним із драйверів продажу для південнокорейського автовиробника в азіатських країнах з…

14.05.2024

У Німеччині назвали найбільш ненадійні машини: серед них відразу два відомі кросовери Toyota

Автомобільний клуб Німеччини (ADAC) опублікував результати чергового дослідження у сфері надійності автомобілів. Європейські фахівці підрахували…

14.05.2024