Categories: Авто

Які робили “Таврії” – ТОП-7 версій ЗАЗ-1102

Share

“Таврію” проектували як ціле сімейство автомобілів. Воно включало повнопривідні модифікації, пікап, фургон, вантажівка і інші версії.

Проте спочатку передньопривідний ЗАЗ випускали лише як 2-дверний хетчбек. Згодом і ЗАЗ, й інші підприємства випускали різні версії “Таврії”.

Gazeta.ua пропонує найцікавіші версії автомобіля ЗАЗ “Таврія”.

Прототип ЗАЗ 1102

Робота над автомобілем почалася ще у 1970 році. Прототип, який найбільше схожий на серійну версію, показали у 1979 році. Тоді у Запоріжжі взяли за основу автомобіль Ford Fiesta. На його технічні показники орієнтувалися конструктори. В серію автомобіль пішов лише у 1988 році – після ВАЗ 2108 та Москвич 2141.

ЗАЗ 1306

Чотирьомісний пікап розробив Науково-технічний центр “ЗАЗ Автотехніка”. Цей автомобіль не запустили у серію, але щонайменше один екземпляр цієї версії експлуатують на українських дорогах.

НАМІ 0290

Центральний науково-дослідний автомобільний і автомоторний інститут “НАМІ” розробив на базі ЗАЗ 1102 версію для ралі-рейдів. Цей автомобіль створювали для відомого ралі “Париж-Дакар”. У НАМІ було дуже мало спільного із ЗАЗ 1102: половинки дверних прорізів, половинки дверей, рамка лобового скла і саме скло. Двигун використали від ВАЗ 2106. 1,5-літровий силовий агрегат додатково форсували.

ЗАЗ 1109

До 1994 року “Таврія-Електро”, отримала офіційну класифікацію як ЗАЗ-1109, пройшла стендові лабораторно-дорожні тести. На початку 1995 р. цей зразок отримав Державні номерні знаки в ДАІ. “Таврія-Електро” відповідала європейським нормам надійності, безпеки, дальності пробігу, швидкості. Автозавод, отримав від Німеччини та Швейцарії замовлення на кузови “Таврії”, щоб доопрацьовати їх з перспективою подальшого оснащення машини вітчизняним електроустаткуванням

“ЕРФ-Мобиле”

В Естонії створили спортпрототип із средньомоторним компонуванням. За основу взяли кузов ЗАЗ-1102 “Таврія”. Як силовий агрегат, розташований за передніми сидіннями, використовували двигун ВАЗ-2106. Спорткар побудували в 1986 році в майстерні спорттехклубу студії “Естрекламфільм”. Група конструкторів орієнтувалася на тодішні ралійні боліди знаменитої “групи Б”.

“Таврія” у кузові купе

Автомобіль створив “Завод ВЕПР” як дрібносерійний прототип, що налагодити виробництво гоночних авто. Це мав бути бюджетний автомобіль для автогонок, але в цей “Таврію” зняли з виробництва.

4-дверний Хетчбек

Автомобіль був експерементальною версії. Автомобіль був 4-дверним хечтчбеком, в якого на водійській стороні були лише одні двері – для збереження міцності кузова. Такий кузов використвують нині у Hyundai Veloster.

ЗАЗ 1102 “Тюнінг”

Цю версію пропонували дилери. У цій версії змінили передній і задній бампери та додали верхній спойлер. Була й суттєвіша переробка – капот автомобіля “Славута”, який відкривався проти руху (алігаторна системою відкривання). Це покращило рівень безпеки автомобіля. Цю “Таврію” оснащували інжекторним двигуном на 1,3 л. Гальма запозичили у ВАЗ 2108.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Hyundai i30 2024 готовий змінити ринок доступних автомобілів у Європі

Hyundai i30 2024 готовий до запуску на іспанському ринку Ця модель швидко стала однією з…

06.05.2024

Українцям розповіли про наслідки за несплату штрафів за порушення ПДР

Українські водії мають два тижні, щоб заплатити штраф. Якщо вони зроблять це протягом перших 10…

06.05.2024

Пікапа BMW не буде. Але може з’явитися повноцінний позашляховик

BMW поставила хрест на ідеї пікапа. Старший віце-президент BMW з бренду та управління продуктами Бернд…

06.05.2024

Найнадійніші та ненадійніші автомобільні марки за версією європейців

Усі звикли до того, що більшість рейтингів надійності автомобілів публікується незалежними американськими аналітичними виданнями на…

06.05.2024

Новий Volkswagen Scirocco хочуть повернути до 2028 року

На початку 2024 року німецька автомобільна преса опублікувала чутки про плани керівництва Volkswagen повернути в…

06.05.2024

Hyundai відкладає запуск оновленої трирядної Creta

Hyundai відклала прем'єру оновленої Сreta із трьома рядами. Нещодавно на індійський ринок вийшла рестайлінгова Hyundai…

06.05.2024