Авто

Експерти з’ясували, про що говорить колір і запах моторного масла

Share

Багато автолюбителів радіють тому, що колір масла в двигуні довго не темніє і починає тхнути сірководнем. Але чи варто цьому радіти, і що означає зміна кольору мастила і її запах, розібралися експерти.

Існує думка, що світле масло в двигуні говорить про чисту мотора, без бруду і відкладень. А ось чорний колір рідини сигналізує про швидку «смерть» двигуна. Однак насправді це не відповідає дійсності, а світле масло повинно насторожити автовласника.

Фахівці відзначають, що колірна гамма моторного масла може бути різною навіть у каністрі, аж до коричневого кольору. Все залежить від використовуваних присадок, які дуже часто виготовляються з переробленого масла. Насправді ж, якщо масло змінило колір і стало чорним – це хороший знак. Значить – воно працює. Миючі присадки видаляють бруд з системи, і вона не затримується на стінках циліндрів.

Також варто звернути увагу на те, що масло може темніти з різною швидкістю, це залежить від стану двигуна і кількості лужних присадок, які є в мастилі. Чим більше в ДВЗ бруду, тим швидше темніє масло. Крім того, колір масла залежить і від частоти його заміни. Якщо проводити ТО раз в 8 тис. кілометрів, то колір кожного разу буде менш темним, ніж у того водія, який робить цю процедуру кожні 10-15 тис. кілометрів пробігу.

У свою чергу «аромат» тухлих яєць говорить про те, що мало сильно окислювалося, в такому випадку його потрібно терміново міняти, щоб виключити корозію вузлів агрегату. Запах бензину скаже про те, що в систему змащення потрапить паливо. Теж нічого хорошого. Якщо ж масло має запах сірки, то пакет присадок в рідині виробив своє і його необхідно замінити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Сервісні центри МВС відновили послугу щодо замовлення індивідуальних номерних знаків

Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що популярні серед водіїв індивідуальні номерні знаки знову доступні для…

16.05.2024

Volkswagen оголосив грандіозні знижки на свій електромобіль

Головна автомобільна новина для ринку США: покупка Volkswagen ID.4 2023 зараз може стати відмінною угодою…

16.05.2024

Renault показала 300-сильний гібридний Rafale

Лінійку флагманського Renault Rafale 2024 поповнила топова спортивна версія E-Tech 4x4 300 HP. Купе-кросовер є найшвидшою…

16.05.2024

Honda готує сім нових електромобілів

Компанія Honda розповіла про плани щодо розвитку свого електричного напрямку. З 2026 року почнеться глобальне…

16.05.2024

Nissan хоче відродити позашляховик XTerra: як він може виглядати

У світі знову спостерігається попит на рамні позашляховики, що змушує багатьох автовиробників не тільки не…

16.05.2024

Bentley Continental GT нового покоління буде представлено у червні

Bentley готується представити четверте покоління свого знакового Continental GT . Новий розкішний гран-турер отримає оновлену…

16.05.2024