Categories: Авто

Які електромобілі купувати найраціональніше

Share

мериканці спробували з’ясувати питому вартість одного кілометра запасу ходу залежно від вартості електромобіля і його заявленого пробігу на одному заряді. Для порівняння взяли найпопулярніші електромобілі, які здебільшого вже здатні подолати понад 400 км на одній зарядці і при цьому коштують у середньому від 35000 до 40000 доларів. Щоб визначити питому вартість одного кілометра, автори експерименту просто розділили ціну того чи іншого автомобіля на запас ходу, а отримані в результаті числа порівнювали між собою. Таким чином, було сформовано своєрідний хіт-парад електрокарів, які найменше коштують у співвідношенні ціна-автономність.

Щоправда, на ринку США є один нюанс – для багатьох електромобілів держава дає можливість придбати їх зі знижкою до 7500 доларів. Самі автори на таку можливість не орієнтувалися, а брали стокові вартості з прайс-листів, тому і ми на цьому пункті сильно зупинятися не будемо.

Отже, який вигляд має п’ятірка призерів?

Найдоступніші електромобілі

Nissan Leaf.

5 місце – Nissan Leaf. Це найдешевша пропозиція на американському ринку електромобілів із базовою ціною в 29990 доларів. Щоправда, і запас ходу становить лише 240 км. З іншого боку, дорожча версія Leaf Plus вже здатна подолати 360 км на одній зарядці, а її ціна – 36550 доларів. І шляхом нескладних обчислень отримуємо вартість 1 км запасу ходу дорожчої версії в 162 долара.

Kia Niro EV

4 місце – Kia Niro EV. Цей електромобіль із запасом ходу в 384 км є більш далекобійним, але і ціна його більша – 38500 доларів. Все-таки більший запас ходу зробив свою справу і питома ціна одного кілометра становить 161 долар, що дало змогу обійти популярний Nissan Leaf.

Tesla Model 3

3 місце – Tesla Model 3. Так-так, священна Tesla не посіла перше місце, а  лише третє. Зате вона пропонує великий вибір версій. Приміром, комплектація Standart Range із запасом ходу 354 км і ціною 35400 доларів лише на кілька десятих долара обігнала показник Niro, але загалом у неї такий самий показник – 161 долар. А от далекобійніша Standard Range Plus із запасом ходу в 400 км і вартістю 39490 доларів показує ще привабливішу ціну – 158 доларів. Ну і, нарешті, топова Long Range, яка проїжджає на одному «баку» 500 км і коштує 47990 доларів, демонструє ще меншу питому вартість кілометра – 155 доларів.

2 місце – Chevrolet Bolt EV із показником 154 долара за 1 км (за пробігу в 383 км і ціною в доларах). При цьому вже наступного року має вийти нова версія електрокара із запасом ходу 416 км, яка цілком може зайняти першу сходинку цього хіт-параду, але за умови, що ціна не перевищить 37100 доларів.

Hyundai Kona Electric

1 місце – Hyundai Kona Electric. Насправді, враховуючи останні успіхи цього електромобіля на ринку, його перше місце цілком очікувано. Але ви тільки подивіться, з яким результатом автомобіль його отримав: із запасом ходу 415 км і ціною 36950 доларів питома вартість кілометра становить … загалом 143 долари!

Аутсайдери

Чому б поруч із найкращими за обраним показником не уявити найгірших? Отже, перший у списку – Audi e-tron. Більше грошей – не означає більше прагматичності. При ціні 74800 доларів із пробігом 330 км ціна 1 км запасу ходу у цієї машини становить 367 доларів. Але якщо ви думаєте, що Ауді головний аутсайдер, то сильно помиляєтеся. Всі ж знають про популярні зараз електромобільчики Fiat 500e? При 135 км запасу ходу і ціні 32995 доларів, за кожен кілометр його власник заплатить 393 долари! Але якщо у разі з Audi покупець платить не стільки за запас ходу, скільки за нескінченний престиж та преміальність моделі, то за що платить покупець Fiat? За симпатичну мордочку? У будь-якому разі, до нас 500e потрапляє виключно в уживаному вигляді, а такі машини навіть на ринку США коштують вже недорого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Кондитер в минулому (професія яка немає ніякого відношення до автомобілів). З 2015 року роблю вигляд, що щось розумію в машинах.

Опублікував
Лужна Софія

Останні записи

Компактний кросовер Renault Symbioz 2025 повністю розсекретили

Компанія Renault показала нового представника компактних кросоверів під назвою Symbioz. Ця модель завершує наступ на…

02.05.2024

Cadillac показав новий кросовер Optiq для китайського ринку (фото)

Cadillac представив молодіжний кросовер Optiq "на батарейках". Нова модель дебютувала на автосалоні в Пекіні, і…

02.05.2024

Названо найкращі седани компакт-класу, які коштують своїх грошей

В історії автомобілебудування був час, коли відносно недорогі та розкішні седани сипалися буквально з рогу…

02.05.2024

В мережі показали Rolls-Royce Cullinan 2025 без камуфляжу (фото)

У мережі з'явилися фотографії оновленого Rolls-Royce Cullinan 2025 без камуфляжу, що розкривають деталі рестайлінгу розкішного…

02.05.2024

У суперпікапа RAM TRX таки буде потужний наступник

У суперпікапа RAM TRX все-таки буде сильний наступник. Через тиждень після прем'єри варіанта з форсованим…

02.05.2024

Новий Hyundai Santa Fe отримає унікальну начинку в Китаї

Новий Hyundai Santa Fe отримає унікальну начинку у Китаї. На Пекінському автосалоні показали передсерійний позашляховик…

02.05.2024