Categories: Авто

Чи можна змішувати різне моторне масло

Share
Часто виникають ситуації, коли потрібно доливати масло, але в автомобілі залишилася рідина від іншого виробника. Ось тут постає дилема – можна це робити чи ні.
Іноді бувають ситуації, частіше виникають під час поїздок на далекі відстані, коли з’являється необхідність доливання масла, а в місцевих магазинах такого, як у вас немає. І з собою взяти забули. Або ж ви знайшли залишки, якогось масла у себе в гаражі і маєте намір його долити в свій автомобіль і при цьому воно має іншу в’язкість, або виготовлено іншим виробником і так далі. У будь-якому випадку варто розуміти, якщо такого масла як ви заливали раніше знайти в не можете або його вже не випускають, то вам буде потрібно повна заміна і бажано з дотриманням всіх правил і промиванням і займатися підбором недоцільно. Тепер докладніше про кожний випадок окремо.

Різний виробник

Кожне масло має свої унікальні якості, які йому дає індивідуально підібраний набір присадок. Різні виробники мають свої власні технології і рецепти приготування основи, що в результаті робить їх продукт особливим, відмінним від інших. 
Це означає, змішувати продукт різних виробників ні в якому разі не можна.

Різні види

Масло ділиться на три основні групи – синтетика, напівсинтетика, мінеральне. У синтетиці основу складають різні хімічні речовини, в напівсинтетиці вона мінеральна з великою кількістю присадок, а ось мінеральну олію є продуктом переробки нафти. Кожне з них має різну щільність і при змішуванні з’являється ризик отримати наступні ускладнення. 
Можливі проблеми:

  • Забруднення системи ДВС. Можлива закоксовка, а також заб’ються масляні проходи.
  • Осад і зниження мастильних властивостей масла, а це загрожує набагато більшими проблемами в подальшому.
  • При додаванні мінералки утворюється піна і, проїхавши на такому складі близько 500 км, починається поява білого осаду, а ще через кілька сотень масло почне загусати, що в підсумку призведе до капітального ремонту ДВС.

Що робити?

Буває, виникають ситуації, коли перед водієм встає складний вибір: долити інше масло або ризикнути і продовжити рух. Що робити в такому випадку? 
Змішування синтетики з напівсинтетикою. Багато експертів припускають такий варіант. Масло лише трохи змінить в’язкість 
Змішування масел одного виробника. Вважається, що краще долити масло, навіть різної в’язкості, від однієї кампанії, ніж таке ж, але випущене інший. Вони будуть схожі по основі і хімічним складом, незначні відмінності не завдадуть шкоди.

Висновок

Для постійного користування вибирайте масло рекомендоване виробником машини. Слідкуйте за рівнем і замінюйте своєчасно. Щоб уникнути різних ситуацій намагайтеся завжди возити з собою каністру з потрібним продуктом. Купувати масло краще в спеціалізованих магазинах, а не у вуличних торговців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Сервісні центри МВС відновили послугу щодо замовлення індивідуальних номерних знаків

Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що популярні серед водіїв індивідуальні номерні знаки знову доступні для…

16.05.2024

Volkswagen оголосив грандіозні знижки на свій електромобіль

Головна автомобільна новина для ринку США: покупка Volkswagen ID.4 2023 зараз може стати відмінною угодою…

16.05.2024

Renault показала 300-сильний гібридний Rafale

Лінійку флагманського Renault Rafale 2024 поповнила топова спортивна версія E-Tech 4x4 300 HP. Купе-кросовер є найшвидшою…

16.05.2024

Honda готує сім нових електромобілів

Компанія Honda розповіла про плани щодо розвитку свого електричного напрямку. З 2026 року почнеться глобальне…

16.05.2024

Nissan хоче відродити позашляховик XTerra: як він може виглядати

У світі знову спостерігається попит на рамні позашляховики, що змушує багатьох автовиробників не тільки не…

16.05.2024

Bentley Continental GT нового покоління буде представлено у червні

Bentley готується представити четверте покоління свого знакового Continental GT . Новий розкішний гран-турер отримає оновлену…

16.05.2024