У мережі показали унікальний водневий автомобіль українського виробництва

Час читання: < 1 хв.
0

Ідею створення водневих автомобілів почали активно втілювати лише останніми роками, хоча вона далеко не нова. Мало хто знає, але в Україні проводилися експерименти із водневим паливом. Більше того, вони проводилися майже півстоліття тому і були близькими до реалізації в серійній моделі.

Про це повідомило видання ” Фокус “, посилаючись на Carakoom.

Отже, історія створення української водневої установки для автомобілів розпочалася 1976 року на базі Харківського інституту проблем машинобудування АН України. Там створили таку систему і навіть оснастили нею “Москвич-412”.

Він працював за таким принципом: у багажнику “Москвича” встановлювався невеликий водневий реактор і бак із звичайною водою. Вона, проходячи через реактор під дією каталізатора (до них відносяться умовні оксиди металів), розщеплювалася на водень та кисень. Потім водень подавався в циліндри двигуна, розташованого в передній частині авто, і спалювався там як паливо.

Подібна технологія мала досить сильні переваги перед класичними авто з ДВЗ. Наприклад, установка легко монтувалася, зберігала можливість їздити на бензині, а також при вихлопі виділяла лише водяну пару. До того ж, авто не мав балона з вибухонебезпечним воднем, як у сучасних аналогів. Та й знайти воду для заправки було дуже легко.

На жаль, розробка далі прототипу не пішла, хоча її напрацювання активно застосовуються при створенні водневих автомобілів вже у XXI столітті.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!