Що робити, щоб Україна не залишилася без палива

Час читання: < 1 хв.
2

Глава «Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн прогнозує, що незабаром паливо може стати не просто дефіцитним товаром в Україні, а взагалі зникнути з вітчизняних АЗС. Експерт розповів, як цього не допустити.

У середині минулого місяця влада України скасувала акцизний збір і знизила ПДВ на паливо. Завдяки цьому вдалося знизити вартість палива та не допустити зростання цін до небувалого рівня. Проте економія відбудеться лише за умови наявності палива як такого.

Середня вартість палива, що діє, за формулою Міністерства економіки така: бензин А-95 30,22грн/л., ДП – 34,53грн/л. Регульована вартість на АЗС становить 33,53 та 37,43 гривень за літр для бензину та дизеля відповідно.

Реклама

Після проведення простих математичних розрахунків, експерти дійшов висновку, що за діючими формулами та державним регулюванням учасники паливного ринку працюють практично на збиток. Прибуток трейдерів мало не покриває витрати.

Сергій Куюн додав, що у фізично потрібних обсягах палива в Україні немає. Потреба паливі покривають 3-4 великі національні мережі, які фізично що неспроможні завезти потрібний обсяг.

Після зупинки Кременчуцького НПЗ ситуація на паливному ринку України, яка й без того дестабілізована, різко погіршилася.

Експерт бачить вихід у скасуванні державного регулювання цін на пальне. Так вдасться зберегти дрібні мережі АЗС, що покривають потреби дрібних міст та населених пунктів. Проте чи влада піде на такий крок – відкрите питання.

Джерело:  Авто24

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!