Як оскаржити штраф із камери автофіксації: відповідь юриста

Головне, встигнути подати вчасно всі необхідні заяви.

0
239

Як і будь-який інший штраф від поліції, водій може оскаржити штраф з камер автофіксації одним із двох доступних способів: у вищому органі або через суд.

Про те, що потрібно робити водіям, розповів начальник Новгородківського бюро правової допомоги Кропивницького Андрій Крижанівський.

Відповідно до статті 289 КУпАП водій має право оскаржити штраф у вищому органі або суді у перші 10 днів після отримання штрафу. У той же час, якщо після отримання штрафу, водій з поважних причин не встиг в обумовлений термін, термін може бути відновлений органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Відразу зазначимо, що оскарження через вищий орган є малоефективним, оскільки вашу скаргу фактично розглядатиме керівництво патрульної поліції та реальна статистика задоволення звернень водіїв – 5%. Водночас оскаржити ухвалу про адміністративне порушення через вищий орган – безкоштовно.

Якщо ж говорити про оскарження ухвали через суд, то тут у водія шанси на успіх набагато вищі, але звернення до суду є платним і досить тривалим процесом. Водієві одразу варто розуміти, чи хоче він витратити кілька тисяч та кілька місяців, щоб скасувати штраф у 170 грн.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!