Ford представив адаптивні фари, що слідкують за очима водія

Час читання: < 1 хв.
0
Ford представив адаптивні фари, що слідкують за очима водія

Ford, один із провідних світових автовиробників, подав заявку на патент новаторської технології адаптивних фар, які слідують за поглядом водія. Згідно з документами, опублікованими Управлінням з патентів та товарних знаків США (USPTO) 11 липня 2023 року, ці фари можуть змінювати напрямок світла в залежності від того, куди дивиться водій.

На відміну від сучасних адаптивних фар, що реагують на рух керма, нові фари Ford орієнтуватимуться на погляд водія. Це може бути корисно на прямих ділянках дороги, де додаткове освітлення з боків підвищує безпеку, висвітлюючи потенційні перешкоди або узбіччя.

Реклама

Ford зазначає, що така система буде особливо корисною на багатосмугових дорогах, коли автомобіль знаходиться у центральній чи лівій смузі. Розпізнавальні системи можуть не помічати невеликі об’єкти, такі як дрібні тварини, тоді як адаптивні фари з відстеженням погляду водія здатні це зробити.

Для реалізації цієї технології Ford планує поєднувати відстеження руху очей та голови водія. Це допоможе уникнути помилкових спрацьовувань, коли водій просто переміщає голову, але продовжує дивитися в одному напрямку. Датчики перевірятимуть, чи дійсно погляд спрямований через лобове скло на дорогу і чи відповідає напрям голови погляду, перш ніж фари змінять свій напрямок.

Концепція не є новою. У 2015 році Opel, що тоді ще належала General Motors, анонсувала розробку схожої технології. У Європі подібні технології можуть бути впроваджені швидше, ніж у США, де федеральні нормативи нещодавно були оновлені, дозволяючи використовувати сучасні матричні фари, які вже кілька років застосовуються в Європі.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!