Українцям доведеться платити військовий збір у розмірі 15% при покупці автомобілів

Час читання: 2 хв.
0
Українцям доведеться платити військовий збір у розмірі 15% при покупці автомобілів

Кабінет Міністрів України ухвалив законопроєкт, що передбачає підвищення деяких податків і зборів, серед яких впровадження військового збору при покупці автомобілів.

Згідно з нововведенням, Кабмін пропонує ввести військовий збір у розмірі 15% від вартості легкових автомобілів, які купуються підприємствами, організаціями або фізичними особами під час їхньої першої реєстрації в територіальних сервісних центрах МВС. Єдиним винятком буде пільга для осіб з інвалідністю.

Законопроєкт, що передбачає підвищення податків і зборів на загальну суму 140 млрд грн, ще не зареєстровано у Верховній Раді, тому його текст поки що недоступний. Наразі документ перебуває на розгляді Кабміну.

При цьому, нагадаємо, що при першій реєстрації автомобіля необхідно сплачувати обов’язковий збір до Пенсійного фонду, який залежить від вартості транспортного засобу та прожиткового мінімуму. У 2024 році, наприклад, при покупці автомобіля за ціною до 499 620 грн, потрібно сплатити 3% від вартості ТЗ. Якщо ціна автомобіля не перевищує 878 120 грн, ставка збільшується до 4%, а при вартості понад 878 120 грн — до 5%.

Зараз в Україні щомісяця продається близько 5 000 нових автомобілів. У червні 2024 року було продано 5 200 нових автомобілів, що на 11% менше, ніж у травні, і на 8,6% менше, ніж у червні 2023 року. Серед покупців у червні 2024 року переважали звичайні громадяни (66,9%), на юридичних осіб припадало 33,1% ринку.

До п’ятірки найпопулярніших нових автомобілів в Україні в червні 2024 року увійшли: Toyota RAV4, Renault Duster, Citroen Berlingo, Honda M-NV та Toyota Camry. Найпопулярнішим знову став компактний кросовер Toyota RAV4.

Також слід зазначити, що під час воєнного стану в Україні діє військово-транспортний обов’язок, який поширюється не тільки на підприємства та організації, а й на фізичних осіб. У разі необхідності, ЗСУ можуть вилучити автомобіль у громадян, які володіють декількома транспортними засобами. Вилучені автомобілі повертаються власникам після завершення демобілізації.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!