Що буде, якщо хакери зламають «розумні» автомобілі великого міста?

0
687

Дослідники з Georgia Tech попереджають про наслідки злому «розумних» автомобілів на прикладі транспортного колапсу в Нью-Йорку. Вражаюче, як просто можна паралізувати ціле місто в лічені хвилини!

У 1996 році General Motors представила OnStar, пристрій безпеки та охорони, який дозволяє обмежене дистанційне керування автомобілем. Наприклад, при викраденні машини, обладнаної OnStar, є можливість з згоди господаря не тільки виявити місцезнаходження автомобіля, але і заглушити двигун (поступово, не створюючи небезпеки для інших учасників руху).

OnStar обладнані 12 мільйонів автомобілів, що складає лише невелику частку від загальної кількості авто на дорозі. Але що станеться, якщо до системи буде підключено багато машин або, якщо вже на те пішло, якийсь хакер вирішить зламати «розумні» автомобілі? Група вчених провела дослідження, вивчивши, яка ймовірність такого масштабного злому, і як він може вплинути на транспортний потік в Нью-Йорку.

Згідно прес-релізу, «при моделюванні злому автомобілів, підключених до Інтернету, дослідники заморозили трафік на Манхеттені майже миттєво». Спочатку ніхто не помітив, так як рух на Манхеттені регулярно завмирає в пробках. Потім симуляція дій поліції чомусь звинуватила велосипедистів і зажадала очистити всі велосипедні доріжки.


При цьому, не всі автомобілі повинні бути з автопілотом, щоб хакери зламали повністю всю систему; Нью-Йорк настільки забитий машинами, що потрібно всього кілька штук, щоб ізолювати величезний квартал.

“Випадкове зависання 10 відсотків автомобілів на годину пік означало б повне заморожування руху. Через 10 відсотків Нью-Йорк був би розбитий на маленькі острівці, де ви, можливо, змогли б проїхати кілька кварталів, але в результаті ніхто не зміг би рухатись по місту», — говорить Девід Янні, аспірант-дослідник Юнкерсько лабораторії.

Дослідники також не взяли до уваги громадську паніку, яка надалі заблокувала б вулиці і призвела до аварій. При цьому вони не розглядали і зломи, спрямовані на автомобілі в місцях, що максимізують проблему.

Фахівці з Georgia Tech проектують свої симуляції на 2026 рік, приблизно тоді 10 відсотків автомобілів в Нью-Йорку стануть автономними. Швидше за все, незабаром після цього хакери спробують зламати їх. І, як зазначалося раніше, цілком ймовірно, що ніхто спочатку і не помітить.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!