В Україні змінили правила фіксації ДТП

0
2256

В Україні скорегували процедуру внесення інформації про ДТП в систему автоматизованого обліку поліції.

Зміни до Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих не в автоматичному режимі внесені наказом МВС від 13 квітня 2018 року № 318, який вступить в силу з дня опублікування.

Внесено нове визначення: підрозділ адміністративної практики – структурний підрозділ поліції, співробітники якого здійснюють облік надходження, видачі та використання бланків протоколів про адміністративні правопорушення, постанов по таких справах, тимчасових дозволів на право керування транспортним засобом, а також реєстрацію, обробку матеріалів про такі порушення та внесення інформації в систему автоматизованого обліку в порядку, встановленому Інструкцією.

У разі, якщо такого структурного підрозділу у відділу поліції немає, ці функції покладаються на спеціально уповноважених працівників поліції.

Крім того, врегульовано порядок внесення до системи автоматизованого обліку інформації про правопорушення підрозділами адміністративної практики. Така інформація повинна бути внесена протягом трьох днів з дати отримання матеріалів, а інформація за матеріалами про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції), – протягом одного дня.

У десятиденний термін з дати отримання матеріалів така інформація направляється до органів (посадових осіб), яким надано право накладати адміністративне стягнення.

Матеріали повинні зберігається в підрозділах поліції за місцем ухвалення рішення протягом трьох років з дня накладення адміністративного стягнення. Після знищуються в присутності спеціальної комісії.

При наявності технічної можливості матеріали про порушення ПДР, зафіксовані за допомогою фото- і кінозйомки, відеозапису, зберігаються в підрозділі поліції в електронному вигляді протягом одного місяця (раніше зберігалися протягом трьох місяців) з дати фіксації порушення, а в разі наявності інформації про оскарження – протягом терміну оскарження і розгляду справи.

У разі відмови особи, яка притягається до відповідальності, від підписання протоколу про адміністративні правопорушення в ньому робиться відповідний запис. Тепер протокол не потрібно завіряти підписами двох свідків.

Крім того, учасники ДТП мають право зробити фотографію схеми події. Раніше це можна було зробити тільки за письмовим проханням учасників ДТП.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!