Як Україна може стати лідером світового автопрому

0
584

Аналіз, проведений Федерацією роботодавців автомобільної галузі показує – що для реанімування вітчизняного автопрому Україні не вистачає лише зваженої державної політики в цьому напрямку. Переваги, які є, наприклад, у Туреччині (кваліфікована робоча сила, 90% дешевше, ніж в країнах ЄС), і зручна логістика є і у нас, пише autonews.ua.

Експерти вважають, що в України є шанс (можливо, останній) опинитися на гребені хвилі, якщо ми підхопимо електромобільні тренд.

Формула успіху проста – створити умови не гірші, ніж в інших країнах, щоб залучити світові автоконцерни, яким потрібно розширення виробничих потужностей.

Отже, Україні доцільно змінювати існуючий формат автомобільної галузі та брати орієнтир на розвиток електротранспорту, стимулюючи не тільки ринок, але і старт власного виробництва.

Цього виявиться мало, якщо інвестиційний клімат буде відлякувати інвесторів. Тому потрібно створювати умови для розвитку індустріальних парків, ввівши фіскальні та митні стимули для їх учасників.

Також інвесторам необхідні механізми, що компенсують кошти, вкладені ними в Україні в створення інфраструктури. Ще один необхідний крок – лібералізація промислового складання.

Єдине, чого всерйоз побоюються в ФРА – хаосу, створюваного оборотом автомобілів на іноземній реєстрації. Ввезення за низькими цінами старих автомобілів, від яких європейці позбавляються, позбавляє українців стимулу купувати вироблені в Україні нові автомобілі, якщо такі коли-небудь з’являться.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!