Чи можна в Україні легально продати авто з литовськими номерами

0
2630

Чим загрожують спроби перепродажу іноземного авто.

Юрист Катерина Маличенко відповіла чи можливо провести таку операцію легально.

“Давайте розглянемо право власності, як тріаду – право користування, володіння і розпорядження (в нашому випадку – машиною). З цього ланцюжка випадає істотний фактор – володіння: заплативши за таке авто, ви отримали право їздити на ньому, але не більше. Власником ви не стали, як і людина, яка у вас його купить. Не варто забувати, що якщо таку машину в Україні викрадуть – наші правоохоронці не візьмуть навіть заяву.

Відповідно до митного законодавства, авто на іноземних номерах може перебувати на нашій території до 5 днів. Схема, якою користуються організації, що надають послуги ввезення, проста: машину оформляють на іноземця або на підприємство, яке знаходиться, наприклад в Литві; перетинає кордон на цій машині іноземець, і ви маєте право користуватися нею рік. Але покупцеві не відомо точно, хто і коли ввіз цей транспортний засіб, чи існує в реальності в Литві (Польщі і т. д.) та фірма, на яку оформлена машина, чи не знаходиться вона де-небудь в обшуку або арешту, наскільки – все це перевірити при такому способі покупки дуже складно.

Є один варіант, який найбільш справедливий по відношенню до покупця, і підвищить шанси продажу. Ви можете запропонувати самостійно спостерігати за угодою: ви зв’яжетеся з іноземцем, працюючим на ту саму іноземну фірму, яка є власником авто і з якою укладали договір про підтримку, знову домовтеся про перетин кордону на цьому авто, за кермом якого буде іноземний громадянин.

Але, варто зазначити, жоден варіант їзди на литовських номерах не є повністю легальним. Про 5 днів я вже згадала, і не важливо, хто і як ввіз це авто до нас: після цих 5 днів ви порушуєте ст. 95 Митного кодексу України. І за це вас можуть оштрафувати на 8500 грн. Потім – штрафмайданчик, а після того як оплатите штраф, вам доведеться оплатити послуги евакуатора і стоянки “.

джерело

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!