Що буде з цінами на бензин у 2018 році – прогноз

0
3427

Співзасновник фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич спрогнозував ріст цін на бензин у новому році.

Про бензин і газ

– Нафта останнім часом дорожчає. На ваш погляд, що буде з нафтовими цінами в світі і з ціною бензину в Україні?

– Ціни на бензин в Україні ростуть. Я дуже злий, як споживач. Але розумію, що нічого зробити навіть Гройсман не може. Ні, він може, звичайно, знизити акцизи, але вони поповнюють бюджет.

– Які прогнози, на скільки ще може подорожчати бензин?

– Все залежить від двох чинників – курсу долара і ціни нафти. Якщо курс гривні буде провалюватися і далі, то бензин почне дорожчати вже після Нового року. На скільки? Дивіться – зараз економіка дуже проста. Кожен провал долара на 1 гривню підвищує ціну бензину А-95 приблизно на 60 коп. Коли нафта дешева – то в ціні бензину вище частка акцизу. При дорогої нафти частка нафти з переробки в ціні літра кожного продаваного палива в ціні вище, ніж при дешевої нафти.

Якщо курс буде далі провалюватися, а очевидно, що він буде провалюватися, адже Мінфін заклав в бюджет курс 30 грн, то і бензин буде дорожчати.

У такій ситуації, можливо, постане питання про підвищення акцизів на скраплений газ. На якій підставі ті, хто їздять на бензині платять акциз на рівні 213,5 євро, а ті хто користується скрапленим газом – 52 євро?

Джерело: kp.ua

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!