Автоперекупників планують обкласти шаленими податками: деталі

Однак навряд чи вони будуть їх сплачувати.

4
5208

Верховна Рада України 6 грудня прийняла у першому читанні законопроект номер 1210 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві”. Згідно з проектом, планується підвищити кілька акцизів та збільшити штрафи за їх несплату. Окрім того, нардепи внесли в законопроект також норму, яка стосується автомобілістів.

Зокрема, податки мають збільшитись для тих, хто продає більш, ніж один легковий автомобіль (мотоцикл, мопед чи інший транспортний засіб) на рік.

Згідно чинного законодавства, продаж одного транспортного засобу в календарному році не оподатковується, а за продаж другого та наступних в цьому році треба платити по 5% від вартості авто. В законопроекті № 1210 пропонується залишити продаж першого авто без податків, другого, як і раніше, обкладати 5% від вартості авто, а третього і наступних – 18%. Таким чином, влада намагається отримати податки з тих, хто заробляє на перепродажу автомобілів.

Однак на практиці “перекупники”, проти яких запроваджується підвищення податків, уникають навіть сплати 5-відсоткового податку, тому 18-відсотковий точно платити не будуть. Для цього вони оформляють автомобілі для перепродажу на родичів чи знайомих за невелику винагороду. А при сплаті 18% чи навіть 5% податку їх бізнес буде збитковим, адже таких прибутків з одного авто вони не мають.

Таким чином, новий податок, якщо законопроект буде проголосований у другому читанні та стане законом, не дасть запланованих надходжень в бюджет, як на це сподівався автор закону – нардеп від “Слуги Народу” Данило Гетманцев.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!