Юристи попередили про ще один штраф, який загрожує більшості водіїв

0
1217

В Україні почали штрафувати за «лисі» і пошкоджені зимові шини.

Як повідомляє Дорожній адвокат, правилами забороняється керування автомобілем з висотою малюнка протектора шин менше ніж:

– 1,6 мм для легкових автомобілів та вантажних з масою до 3,5 т;

– 1,0 мм для вантажних автомобілів з масою понад 3,5 т;

– 2,0 мм автобусів;

– 0,8 мм мотоциклів і мопедів.

Також заборонено керувати автомобілями з шинами різних моделей з різними малюнками протектора на одну вісь, з пошкодженнями та порізами тощо.

Такі обмеження пояснюються підвищенням ризику ДТП у зимовий період. Якщо водій виїжджає на «лисих» шинах він повинен розуміти, що є небезпечним не лише для себе, а і для інших водіїв.

Під час зупинки автомобіля, особливо в зимовий період, працівники поліції уважно перевіряють стан шин. Якщо висота протектора шин нижче дозволеного, інспектор має право винести штраф у розмірі 340 грн.

При цьому інспектор має право тимчасово затримати автомобіль до заміни шин з належною висотою протектора. Якщо таке порушення вчинено повторно протягом року, то водія може бути позбавлено права керування на строк від 3-х до 6-ти місяців.

Також слідкують за висотою протектора страхові компанії, які при такому стані шин відмовляють у поверненні страхових виплат при ДТП.

Тому при сезонній заміні шин обов’язково перевірте стан цих шин стосовно відповідності вказаним вимогам, щоб не позбутись посвідчення водія та автомобіля.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!