Що потрібно знати українцям про електронні права і техпаспорт

0
1368

Вже в листопаді українські автомобілісти зможуть користуватися електронними правами та техпаспортом, які можна буде використовувати замість традиційних пластикових карток. Під час брифінгу МВС заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров розповів, як працюватиме ця система і що потрібно зробити, щоб нею скористатися.

Які електронні права на вигляд
Через відповідну програму під назвою “Дія” можна буде сформувати електронний образ кожного з цих документів, завантажити собі на телефон, і під час зупинення транспортного засобу поліцейським пред’являти не пластикові посвідчення, які продовжують залишатися в силі, а їхній електронний аналог.

Як зробити електронні права
За словами міністра, реєстрація буде дуже простою: все можна зробити онлайн, не виходячи з дому.

“Єдине, що зазначу: для того, щоб згенерувати електронне водійське посвідчення, в наших базах даних має бути ваше електронне відцифроване зображення обличчя. Тому, якщо у людини радянське водійське посвідчення, – на жаль, бо у вас немає актуального цифрового зображення обличчя. Оскільки сервіс передусім перевірятиме, чи є можливість згенерувати таке водійське посвідчення”, – пояснив Гончаров.

Де діють електронні права
Водночас він зазначив, що електронні права діятимуть лише в Україні. Якщо автомобіліст має намір їхати в Європу, потрібно буде брати з собою пластикове посвідчення, в іншому разі можуть виникнути проблеми з поліцією та іншими структурами.

“Це не буде лише електронне водійське посвідчення, це буде додаток до вже виданого посвідчення водія. Це є електронною випискою з реєстру”, – повідомив Гончаров.

Він уточнив, що користування електронними посвідченнями буде добровільним, і його введення буде для держави абсолютно безкоштовним.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!