Автомобілісти будуть робити собі автономери самостійно

0
2530

Замовляти і оплачувати автомобільні номери українські автолюбителями будуть самостійно – їх перестануть видавати в сервісних центрах МВС. Відповідні ініціативи містить проект закону, опублікований на сайті Міністерства внутрішніх справ для ознайомлення 18 жовтня 2019 року.

Чиновники запевняють – практика централізованої закупівлі автономерів виявляється занадто затратною для бюджету. Адже незважаючи на те, що українці при реєстрації своїх авто оплачують повну вартість комплекту, витрати на транспортування, оплату праці та відрядних співробітникам сервісних центрів лягають на плечі держави.

Щоб позбутися від цієї процедури, чиновники пропонують віддати право виробляти автономери приватним компаніям. Ті з них, кого наділить таким правом Кабмін, внесуть до спеціального реєстру і стануть вести облік всіх вироблених ними держзнаків. Щоб в будь-який момент часу в МВС могли відстежити, хто саме виготовив той чи інший номер.

Як саме буде працювати новий механізм, в деталях повинен буде прописати уряд. Однак законопроект проливає світло на деякі нюанси.

Так, сервісні центри МВС під час реєстрації будуть присвоювати номер реєстрації автомобілю. Після чого людина з уже відомими даними держзнака самостійно звернеться в одну з уповноважених організацій для його виготовлення.

Ніяких прогнозів щодо вартості такої послуги у приватників чиновники не роблять. Однак очевидно, що після прийняття документа номера подорожчають дуже істотно. Уже хоча б тому, що МВС замовляє виготовлення держзнаків великими партіями.

Зараз комплект з двох стандартних номерів в сервісному центрі МВС коштує 178,2 грн. У той же час виготовлення пари аналогічних знаків у приватників обходиться мінімум в 400 грн.

Додамо, що документ носить статус проекту. Через місяць, відведений на ознайомлення з його нормами всіх зацікавлених сторін, його винесуть на засідання Кабміну, після чого передадуть на розгляд Верховної Ради. Щоб він став законом, потрібно щоб за його прийняття проголосували мінімум 226 нардепів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!