«Схожий автомобіль в розшуку»: як водіям реагувати на вигадану причину зупинки

0
596

«Автомобіль, схожий на Ваш, знаходиться в розшуку». Це причина зупинки, якою часто зловживають поліцейські, придумуючи її на ходу. Однак вони повинні мати докази підстави зупинки, а саме орієнтування про перебування авто в розшуку. Про це повідомляє Дорожній адвокат.

Водієві не заборонено просити інспектора пред’явити докази законності зупинки – перебування схожого автомобіля в розшуку, оскільки поліцейський зобов’язаний докладно проінформувати водія про причину зупинення.

Якщо таке орієнтування фактично існує, то поліцейському немає сенсу його приховувати, але якщо такий документ відсутній, то інспектор відповідає, що це службова інформація і відмовляє у водії в його прохання.

Однак, незалежно від того, пред’явив інспектор зазначену орієнтування чи ні, водій повинен пред’явити документи.

Якщо ж після цього поліцейський почав розгляд справи про адміністративне правопорушення, то на цій стадії відповідно до статті 268 КУпАП водій має законне право ознайомитися з усіма матеріалами і доказами по справі, зокрема, з зазначеним орієнтуванням.

Тобто, на цій стадії може цілком законно ВИМАГАТИ надати для ознайомлення зазначене орієнтування, як доказ підстави зупинки, а інспектор зобов’язаний ознайомити водія з цим доказом.

Якщо таке орієнтування у справі відсутнє, то штраф інспектора незаконний і підлягає скасуванню.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!