Ціни на бензин перед виборами: чого чекати автовласникам

0
568

За місяць істотно подешевшав тільки автогаз. Експерти вважають, що ситуація зміниться в зворотну сторону

Ціни на пальне перестали падати. З потеплінням на дороги України виїде більше транспорту, ринок почне оживати, а разом з ним збільшиться попит пальне. Це призведе до поступового зростання цін на бензин і зріджений газ.

Що чекати автовласникам в березні, дізнавався сайт “Сегодня”.

Автогаз впав, а бензин залишився
У лютому пальне в ціні майже не змінилося. Бензин і дизпаливо збавили в ціні 4-10 копійок. Істотно подешевшав тільки автогаз – його ціна впала на 75 копійок.

Вся справа в цінах на зовнішньому ринку і курсі валют. Вартість пального залежить від цін в сусідніх країнах, звідки Україна закуповує ресурс. Також цінники на стелах АЗС залежать від курсу валют. І ці два показника весь лютий залишалися стабільними, тому великих коливань в цінах не було, зазначає Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея”.

Як змінилися ціни за лютий:

дизпаливо – мінус 15 коп.;
А-92 – мінус 4 коп.;
А-95 – мінус 6 коп;
А-95+ – мінус 5 коп.;
автогаз – мінус 75 коп.

Зима – ще одна причина, чому ціни не росли – це “мертвий” сезон для палива, зауважує Леонід Косьянчук, експерт нафтового ринку. Щоб не втратити і так мінімальний попит, оператори не підвищували ціни. А якщо АЗС мають можливість зменшувати ціни, то вони роблять це за програмами лояльності для постійних клієнтів.

“Всі розуміли, якщо підвищити ціни, то попит впаде. Але ми вже виходимо з “мертвого” сезону і споживання буде зростати. Це дає підстави для того, що ціни будуть змінюватися. Почнуть прокидатися і сільськогосподарські споживачі, і приватні”, – зазначає Косьянчук.

Що буде з цінами перед виборами
У березні на вартість пального впливатимуть ті ж фактори – ціни на кордоні і курс валют. Але є велика ймовірність, що ціни залишатимуться стабільними.

“Думаю, що в березні істотних змін в березні не буде. На світовому ринку нафти коливань останні час немає. А Національний банк напередодні виборів буде утримувати гривню”, – додає Рябцев.

Як мінімум до кінця березня не варто очікувати якихось змін цін на паливо в Україні, впевнений Вадим Бардась, інвестиційний аналітик Європейського аналітичного центру.

“Головні гравці ринку мають необхідні запаси палива на березень, а курс долара буде утримуватися на відмітках 27 гривень, оскільки в країні повинні пройти президентські вибори. У той же час, уповільнення темпів зростання світової економіки в 2019 році несе загрозу сировинним ринкам і економікам, що розвиваються. В першу чергу, в зв’язку з високою ймовірністю зниження обсягів експорту, інвестиційної привабливості і звуження внутрішнього споживання. Ця ситуація матиме вплив на паливної ринок України через девальвацію гривні і зниження внутрішнього споживання”, – говорить Бардась.

А з автогазом буде зворотна ситуація. Підстав для того, щоб ціна залишалася на нинішньому рівні немає, вважає Косьянчук. Чим тепліше буде на вулиці, тим більше буде рости попит і ціна. При цьому, автогаз може дорожчати швидше, ніж бензин.

“Я не бачу підстав, щоб ціна залишалася на нинішньому рівні. Уже пішов зворотний процес. У мене таке відчуття, що автогаз буде дорожчати в березні великими темпами, ніж бензин. Є проблеми з поставками, оскільки на автогаз були мінімальні ціни і АЗС не робили запасів тут. А співвідношення попит-пропозиція не на користь пропозиції”, – зазначає Леонід Косьянчук.

Від чого залежать ціни на пальне
“Ми купуємо бензин за валюту, держава нараховує податки на паливо в євро – валюті, яка по Україні не ходить, і перераховується за курсом Нацбанку. А потім оператори через міжбанк пробують за виручені від продажу гривні купити євро, щоб закупити нову партію”, – пояснює Леонід Косьянчук.

Коли національна валюта падає, то наступна закупівля нафтопродуктів обходиться АЗС дорожче, через що доводиться піднімати ціни.

В Україні ціни на нафтопродукти – бензин, дизпаливо – залежать від їх вартості в Білорусі, Росії та Литві. Більше половини експорту палива доводиться на ці три країни. В Україні переробляється не так багато нафти, щоб ці обсяги впливали на ціни. Значний вплив на вартість автомобільного палива надає курс валют. За прогнозами Світового банку, середня ціна на нафту в 2019 і 2020 роках складе до 67 доларів за барель. Ціни на пальне в Україні будуть залежати від зовнішнього ринку і курсу долара. Національний банк України прогнозує, що долар в 2019-му може коштувати 29,4 грн. До того ж, щомісяця на вартість палива впливає і акциз, оскільки він нараховується в євро, тобто, залежить від стабільності гривні.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!