У поліції з’явилась додаткова підстава для евакуації авто

0
1282

Заміна ламп фар на ксенонові безумовно створює кращу видимість для водія. Проте може засліплювати зустрічних водіїв, створюючи аварійно небезпечну ситуацію. Особливо це стосується встановлення ксенонів у непристосовані заводом виробником фари.

Про це пише Дорожній Адвокат у Facebook.

Тому в фари автомобіля можна встановлювати лише ті лампи, як передбачені заводом виробником. Якщо конструкцією автомобіля не передбачені ксенонові лампи, то самостійно змінювати тип ламп заборонено. Також не дозволено використовувати ксенони без автоматичного коректора кута нахилу фар та пристроїв для очищення фар. Експлуатація автомобіля у такому випадку заборонена.

Працівники поліції за цим слідкують. І водії, які самостійно встановили ксенони з порушенням вимог технічної документації, можуть бути притягнуті до відповідальності.

Поліцейські кваліфікують такі дії за однією із двох норм КУпАП. А саме, відповідно до ч.2 ст.122 КУПАП за використання фар з порушенням вимог відповідних стандартів тягне за собою штраф у розмірі 425 грн. Згідно з ч.1 ст.121 КУпАП за керування водієм транспортним засобом переобладнаним з порушенням відповідних правил, норм і стандартів, якщо порушення вчинено вперше, передбачено штраф у розмірі 340 грн. Якщо протягом року поліція зафіксувала порушення повторно, то водій може бути позбавлений права керування від 3-х до 6-ти місяців. Повернення посвідчення водія здійснюється після здачі іспиту для отримання права на керування та проходження відповідного медичного огляду.

Крім цього, при виявленні факту керування таким автомобілем, поліція зобов’язана тимчасово затримати автомобіль шляхом блокування чи доставлення на штраф-майданчик. Повернення транспортного засобу відбувається після сплати вартості послуг із евакуації, транспортування та зберігання автомобіля, а це мінімум 864 грн. (при перебуванні авто на штраф-майданчику не більше як одну добу).

Тому перед тим як вирішите встановити ксенони на свій автомобіль, з’ясуйте чи передбачено це заводом виробником. В інакшому випадку можете позбутись посвідчення водія та автомобіля.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!