Юрист попередив українських водіїв про новий спосіб шахрайства

0
809

Останнім часом шахраї почали використовувати в Україні нові схеми, щоб залучити водіїв у великі неприємності і здерти побільше грошей. На такі афери звернув увагу український юрист Дмитро Федоров, передає ПОЛІТЕК . 

За словами експерта, не можна вірити навіть представникам поліції. У 40% випадків оформлення протоколів за частиною 1 ст. 130 КУпАП, яка регулює відмову водія від проходження огляду на сп’яніння, патрульні жорстко розводять своїх жертв. Спочатку вони заявляють автовласникам про право відмовитися від проходження огляду. Потім це виходить боком під час суду.

Обман полягає в наступному: правоохоронці гальмують машину за порушення ПДР або через уявної орієнтування по викраденню. Водія звинувачують в алкогольному або наркотичному сп’янінні, приводячи ряд симптомів: втомлений вигляд, тремтіння рук або збуджений стан. Після цього громадянам пропонують вирушити до наркологів. 

Вже по дорозі в медустанову водіям рекомендують відмовитися огляду. Як відзначають поліцейські, підозрюваний може сам пройти медогляд у зручний час або відмовитися через відсутність останнього. Від громадянина вимагають лише при свідках повідомити про свою відмову на камеру патрульних.

Юрист відзначає, що водії виявляють розлучення вже на засіданні. Найчастіше суд не бере до уваги результати огляду, за власним бажанням, посилаючись на вимоги Інструкції, затвердженої спільним наказом МВС та МОЗ від 9 листопада 2015 №1452 / 735. Згідно з документом, водій повинен пройти огляд у напрямку поліцейських і обов’язково в їх присутності. В іншому випадку, вердикти лікарів до уваги не приймаються. У підсумку українців судять не за п’яне водіння, а за відмову пройти огляд.

Ще один важливий момент. Як правило, поліція не знімає свою промову про «законності» відмови від огляду. А ось сам відмову водія від огляду записують на камеру при свідках. Цього достатньо для суду, щоб на рік позбавити громадянина прав. А до того ж виписати штраф в розмірі 10 200 гривень. Розлучившись з грошима, водієві доведеться ще й перездавати на права. 

Дмитро Федоров вважає дії патрульних в корені неправильними. «Абсурд ситуації полягає в тому, що таких водіїв, яких підозрюють в сп’янінні, як правило, навіть не усувають від керування автомобілем, хоча це прямо передбачено. Людям дозволяють виїхати. Далі, водії або проходять огляд самостійно, або, взагалі йдуть до суду з думкою, що патрульні зробили все правильно і за законом », – зазначив Федоров.

За словами юриста, уникнути судового покарання після такої схеми вдається одиницям. Один з щасливих випадків стався 10 січня 2019 року у справі №752 / 20426/18. При розгляді апеляції захисту вдалося довести, що водій відмовився від огляду в результаті підбурювання з боку поліцейських. В результаті правопорушника не змогли залучити до відповідальності.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!