Автоюрист вказав водіям на незаконну вимогу патрульних

0
2117

І знову про «злих поліцейських». Чи можуть такі посеред ночі відправляти водіїв в лікарню для перевірки наркотичного сп’яніння? Відразу відповім – ні! Про це написав у своєму блозі експерт з питань безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

Приказ МВС и МОЗ 1452/735 гласит:

— У разі наявності підстав вважати, що водій транспортного засобу перебуває у стані наркотичного сп’яніння, поліцейський направляє цю особу до найближчого закладу охорони здоров’я.

СТОП, СТОП СТОП!

Стаття 266 КУпАП говорить про інше:

— Огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.., проводиться з використанням спеціальних технічних засобів поліцейським у присутності двох свідків.

У разі НЕЗГОДИ водія на проведення огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів або в разі НЕЗГОДИ з його результатами огляд проводиться в закладах охорони здоров’я.

Огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається НЕДІЙСНИМ.

Різницю з Наказом МВС відчуваєте?

«На жаль, судді (на щастя, не всі) вважають, що право поліцейського направити на огляд абсолютне, і відмова тягне відповідальність незалежно від того, чи дотримано поліцейським процедура. Боюся, що проблему не вирішити без перевірки КС конституційності самої ст.130 в частині «відмови», а підстав для цього там є багато. До речі, і щодо «безальтернативності» адмінстягнення теж», – відповів на публікацію Караваєва правозахисник Вадим Володарський.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!