Європейський суд поставив крапку щодо заборони на дизельні автомобілі

0
1812

Суд в Люксембурзі задовольнив спільну скаргу Парижа, Брюсселя і Мадрида на Єврокомісію, підвищити граничні норми викидів оксидів азоту автомобілями.

Європейський суд загальної юрисдикції в Люксембурзі підтвердив правомірність заборони руху дизельних автомобілів нового покоління в населених пунктах Європи, частково скасувавши розпорядження Європейської комісії від 2016 року, яке регулює норми вихлопів продуктів згоряння дизельних автомобілів з двигунами класу Євро-6. У четвер, 13 грудня, суд задовольнив спільний позов Парижа, Брюсселя і Мадрида, дозволивши їм оскаржувати розширені Єврокомісією граничні норми викидів оксидів азоту.

Йдеться про введення в ЄС нової системи тестування рівня вихлопних газів RDE (Real Driving Emissions), в якій вихлопи вимірюються не в лабораторії, як раніше, а в умовах вуличного руху. Єврокомісія підвищила максимальні норми викидів оксидів азоту з 80 мг/км до 168 мг/км на час перехідного періоду і до 120 мг/км – після нього, пославшись на неточності при вимірюванні вихлопів. Суд визнав це рішення недійсним.

Екологічна організація Deutsche Umwelthilfe вітала рішення європейського суду. “Тим самим ми отримуємо підтримку з нашим позовами, спрямованим на підтримку чистоти повітря”, – заявив глава організації Юрген Реш (Jürgen Resch) агентству AFP. Після цього рішення більш сприятливі шанси матимуть і позови споживачів проти автомобільних концернів, вказав він далі.

На думку Сказали, не пізніше за 2020 рік в містах з особливо високим рівнем загазованості з’являться заборони на рух дизельних автомобілів нового покоління. Він порадив споживачам купувати тільки машини, виробники яких гарантують дотримання екологічних стандартів в умовах реального дорожнього руху.

У Німеччині після задоволення судових позовів Deutsche Umwelthilfe був заборонений в’їзд на певні вулиці для дизельних і бензинових автомобілів старих моделей в Штутгарті, Гамбурзі, Берліні, Кельні, Бонні, Франкфурті-на-Майні і деяких інших містах. Йдеться про дизельні машини з екологічним стандартом Євро-4 і Євро-5.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!