Троян заявив, що п’яне водіння буде віднесено до категорії кримінальних проступків

0
609

За словами заступника голови Національної поліції України Вадима Трояна, за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння будуть карати штрафом в розмірі 17-34 тис. грн.

Рада 22 листопада прийняла закон про віднесення водіння в стані алкогольного сп’яніння до категорії кримінальних проступків, повідомив 22 листопада в Facebook заступник голови Національної поліції України Вадим Троян.

“Верховна Рада прийняла закон про кримінальні проступки … Чому це важливо? Цей закон розвантажить слідчих поліції і дозволить їм зосередитися на розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів. До кримінальних проступків пропонується віднести такі поширені злочини, як некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо “, – написав Троян.

За його словами, до кримінальних проступків також буде віднесено управління транспортом в стані кримінальної сп’яніння.

“Також законопроект вносить норму про управління транспортом в стані сп’яніння в Кримінальний кодекс, зробивши його кримінальним проступком (покарання – штраф 17-34 тис. Грн і заборона керувати до трьох років, а при повторному порушенні – до 51 тис. Грн із забороною керувати від двох до трьох років) “, – продовжив Троян.

Він пояснив, що проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі – посадові особи підрозділу дізнання Національної поліції України.

“Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни – не більше 72 годин з моменту повідомлення особі про підозру або затримання, або в інших випадках в строк до одного місяця. Якщо випадок невідкладний, дізнавач до внесення відомостей до Єдиного реєстр досудових розслідувань матиме право оглянути місце події, взяти пояснення, провести медичний огляд, отримати висновок спеціаліста і зняти показання технічних приладів та технічних засобів , Вилучити знаряддя вчинення проступку, речі і документи. Процесуальні джерела доказів в провадженнях про проступки, крім загальних, також пояснення осіб, результати медобстеження, висновок фахівця, показання приладів і технічних засобів. Підозрюваного в скоєнні кримінального проступку зможуть затримати: до 72 годин – якщо особа чинить опір правоохоронцю, відмовляється припинити здійснювати порушення, намагається втекти; на 24 години – якщо людина нетверезий і може завдати шкоди собі чи оточуючим “, – додав Троян.

Верховна Рада 22 листопада прийняла в цілому відповідний законопроект №7279-д  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних злочинів”.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!