Як ДФС заробляє 100 мільйонів доларів у рік на «євробляхах»: викрито нову схему

0
362

Схема з євробляхами створила потік хабарів в 100 мільйонів доларів. Її придумав Віктор Кривіцький, який зараз виконує обов’язки першого заступника голови ДФС. Схема полягає в тому, що підставний громадянин Польщі, Білорусі чи Литви завозить автомобіль як власник, дає довіреність на керування і повертається. За 200 доларів на кордоні підписуються всі документи.

Про це в ефірі програми «HARD з Влащенко» на телеканалі ZIK розповів журналіст Олександр Дубінський.

«Схема з євробляхами створила потік хабарів в 100 мільйонів доларів. Вона реалізовувалась через Волинську митницю, якою керував пан Віктор Кривіцький і який зараз виконує обов’язки першого заступника голови ДФС. Він близький до Гройсмана і зараз в Києві управляє митною службою. Він автор схеми євроблях», – зазначив Дубінський.

За його словами, машина, яка приїжджає в Україну на європейських номерах, у більшості випадків не належить українському громадянину, вона в’їжджає за системою тимчасового в’їзду на рік. Ця схема називається «на верблюдах», тому що людина ввозить автомобіль, як верблюд на собі заносить вантаж.

«Підставний громадяни Польщі, Білорусі чи Литви завозить вам автомобіль як власник цього автомобіля або як представник фірми, на яку цей автомобіль оформлений, дає довіреність на керування і їде. Зазвичай він просто перетинає кордон. За 200 доларів на кордоні підписуються всі документи, що він заїхав і виїхав. На одну людину може бути оформлено 5-15 тисяч таких автомобілів», – пояснив журналіст.

Також пан Дубінський додав, що створені такі умови, щоб бажаючий керувати автомобілем або автобізнесмен при перетині кордону заплатив 200 доларів хабара, щоб мати можливість цей автомобіль ввозити і вивозити.

«За системою транзиту не треба було платити хабар, але за системою тимчасового в’їзду його платили завжди. Дуже багато людей ввозили автомобілі за системою транзит, вони заїжджали з умовою, що повинні виїхати через 5-10 днів. Це називалося «під штраф». Якщо ж порахувати тих, хто платив штраф, а таких може бути 500 тисяч автомобілів, бо за різними підрахунками таких автомобілів 1 мільйон, ми отримаємо 100 мільйонів доларів хабарів щорічно», – прокоментував гість програми.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розмитнення авто на європейській реєстрації. «За» проголосували 250 обранців.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!