Коли водій може відмовитися дути в алкотестер поліцейського

0
1316

Ситуації, коли водій має право на законних підставах відмовитися дути в алкотестер патрульного, зустрічаються досить часто.

Кожен водій повинен знати, що відмова від процедури огляду на алкоголь фактично прирівнюється до «п’янці» за кермом, загрожує штрафом і позбавленням «прав». Але це зовсім не означає, що громадянин зобов’язаний покірно коритися вимозі правоохоронця дути в першу-ліпшу трубочку.

У вас є повне право ігнорувати таку інформацію, якщо співробітник поліції не склав протокол про ваше відсторонення від керування автомобілем, або ж якщо він оформив його без двох свідків. Тільки при наявності цього документа поліцейський має право пропонувати вам перевірку на алкостестері.

Про всяк випадок вам краще упевнитися, щоб в протоколі було зафіксована дата, час, місце і підстави відсторонення від управління, а також службова посада, звання, прізвище та ініціали працівника, який склав протокол. Крім того, там повинні бути вказані дані про транспортний засіб і про водія, щодо якої порушено справу про адміністративне правопорушення.

Але навіть якщо все правильно оформлена і підписана, у вас ще можуть знайтися вагомі підстави для відмови проходити перевірку алкотестером.

Наприклад, якщо інспектор не продемонстрував вам опломбований засіб вимірювання з читаним клеймом. Або вам не пред’явили свідоцтво про повірку і технічний паспорт на алкотестер.

У вас є всі підстави сумніватися в законності процедури, якщо патрульний дістав уже включений прилад, а одноразовий мундштук не перебував в індивідуальній упаковці.

Крім того, завжди слід пам’ятати, що перевірка алкотестером на місці зупинки буде вважатися доказом сп’яніння тільки в тому випадку, якщо ви самі згодні з його результатами.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!