В Україні майже 2 тисячі «лівих» заправок

0
1187

У кожному сегменті ринку є негативні явища, наприклад, недобросовісна конкуренція. Перш за все, зростання нелегальних мереж збуту. Це саме стосується й АЗС.

Як повідомив Главкому директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, В Україні засилля великої кількості дрібних бочок з дизпальним або зрідженим газом. Всі ці точки нелегальні, працюють без документів, касових апаратів. Це призводить  до того, що вони відтягують на себе продажі легальних операторів, через низьку ціну, подекуди різниця у 7 грн. Адже ці нелегали не платять податки.

Легальні оператори змушені непокоїтися. Затрати на ведення бізнесу залишаються на тому ж рівні, а об’єми продажів падають. Успіх нелегальних мереж збуту нафтопродуктів залежить від низької ціни. Сьогодні кількість нелегалів сягає 1,5 тисячі заправок по всій Україні. Епіцентри – Дніпропетровська та Київська області. Але вони ширяться і далі. Це вже на рівні епідемії.

Об’єм нелегальних продажів бензину перевищив 15-17% ринку. Щодо зрідженого газу – близько 30-50%. Така ситуація б’є не тільки по легальних операторах, вона відбивається на надходженні податків, впливає на якість нафтопродуктів на ринку.

Основний нафтопромисел в Україні зосереджений на сході. У Кривому Розі два тижні тому була заблокована робота нафтопереробного заводу, який використовував крадену сировину із державного нафтопроводу Кременчук-Одеса. Сьогодні блокується робота цього заводу силами СБУ, держкомпанії «Укртранснафта».

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!