Водіння без прав: плюси та мінуси

1
779

Депутати хочуть спростити систему ідентифікації водіїв транспортного засобу. Зокрема, скасувати необхідність водіям носити з собою водійські права, техпаспорт і страховку. Замість цього пропонується перевіряти дані водія-резидента у відповідних реєстрах.

Про переваги та недоліки цього нововведення виданню «Закон і Бізнес»розповів помічник адвоката  Андрій Присяжнюк АО «Barristers».

Нагадаємо, 19 вересня до Верховної Ради України внесено законопроект  № 9105 про внесення змін до деяких законодавчих актів для спрощення керування транспортними засобами.

Якщо даний законопроект вступить у силу, він скасує обов’язок водія сплачувати грошове стягнення. На сьогодні, згідно зі ст. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред’явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката «Зелена картка»), тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. До речі, окрім штрафу, співробітник ДАІ має повне право конфіскувати автомобіль. Ситуація в інших країнах щодо штрафу за водіння без прав ідентична. Забудькуватих водіїв чекає правомірне покарання.

Даний законопроект Ізолює водія від штрафу за відсутність документів при собі, а з іншого боку, на думку А. Присяжнюка, це може розв’язати руки поліцейським.

Потенційне нововведення в Україні вже стало позитивним досвідом в інших країнах, таких як Грузія, Швеція, Велика Британія, Польща тощо.

На сьогодні громадськість у даному питанні розділилася на два табори: за і проти. Існує думка про ризик росту рівня корупції – вимагання хабара, якщо поліцейський «не зможе» відшукати в базі запису про видачу посвідчення, техпаспорт чи страховку.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!