Нові правила дорожнього руху: за що будуть забирати авто

0
1062

27 вересня почали діяти нові правила паркування в Україні. Водіям доведеться звикати до більш суворим обмеженням, автоматичної фіксації порушень і великим штрафам

Нові правила прописані в законі №5364 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», який був прийнятий Верховною Радою і підписаний Президентом у березні 2018 року. Через 6 місяців, тобто у вересні, закон вступає в силу, а українським водіям потрібно навчитися паркуватися за правилами.

«Героям парковки» тепер доведеться платити досить істотні штрафи. Припарковавшись в недозволеному місці, можна навіть не виявити свій автомобіль – його забере евакуатор.

Тепер набагато важче буде залишитися непоміченим, порушуючи правила паркування. На дорогах буде введена відео- та фотофіксація порушень . Штраф буде виписуватися на підставі даних камер відеоспостереження.

До контролю за дотриманням правил паркування до поліцейських приєднаються муніципальні інспектори . Вони зможуть виписувати штрафи, а ось заплатити готівкою на місці вже буде не можна. Штраф за адміністративне порушення потрібно буде оплачувати за квитанцією.

Якщо водія не виявиться на місці, то повідомлення про штраф залишать на вітровому склі автомобіля. У разі серйозного порушення в справу вступають евакуатори, авто відправлять на штрафмайданчик. Це теж буде входити в повноваження інспекторів, вони будуть діяти нарівні з поліцією.

Ще одне нововведення, яке з’явиться з вересня: відповідальність за порушення завжди буде накладатися на власника авто . Якщо правопорушення вчинив не власник автомобіля, то йому доведеться доводити це в суді.

Поки неясна ситуація з автомобілями на іноземній реєстрації. Імовірно, в разі порушення правил паркування штраф накладатиметься на того, хто ввіз машину на територію України. Але зазвичай цим займаються фірми-посередники. Так що як буде реалізовуватися покарання за адміністративне порушення водіїв «евроблях», поки точно не відомо.

Передбачається, що поява муніципальних інспекторів, що працюють на базі міського департаменту транспорту, допоможе розвантажити поліцію і не відволікати поліцейських від більш серйозних викликів.

Самі невеликі штрафи накладаються за парковку без оплати паркувального місця. Хоча і вони значно зросли. Нагадаємо, що оплачувати парковку можна тільки безготівковим способом. Інспектор зможе сфотографувати автомобіль, що стоїть на неоплачений паркувальному місці. Якщо протягом 10 хвилин не приходить оплата, то фотографія відправляється в базу МВС.

За несплату паркомісця потрібно заплатити тепер вартість часу паркування в двадцатикратном розмірі. Має сенс заплатити штраф швидко, тоді водій-порушник отримає знижку в 50%. Якщо ж терміни сплати штрафи будуть порушені, то почне нараховуватися пеня.

За парковку в недозволеному місці штрафи зросли ще більше. В цьому випадку сума, яку потрібно буде заплатити за порушення, складе від 255 до 1700 гривень.

У разі, якщо припаркований автомобіль заважає руху транспорту, його забиратимуть евакуатори. І тоді доведеться заплатити не тільки штраф, але заплатити за час перебування авто на штрафмайданчику.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!