Автомобілі на газу. Що спростили в реєстрації та які є ризики

0
940

Зареєструвати авто в Україні тепер простіше. Зокрема, відтепер не потрібно буде проходитиобов’язковий експертний огляд під час реєстрації нових авто та встановлення газобалонного обладнання на вживані машини. Розповідаємо про нововведення.

Скасування зайвих експертних оглядів

Зміни до постанови щодо державної реєстрації транспортних засобів вніс Кабінет міністрів. Начальник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій розповів Радіо НВ, що видача тимчасового реєстраційного талону під час передачі права користування авто також не передбачатиме обов’язковий експертний огляд, який зазвичай тривав близько години. Тепер цей процес оптимізовано.

“Після цього (встановлення газобалонного обладнання – ред.) вони звертаються до сервісного центру, надають інформацію, тобто свідоцтво, решту документів (це паспорт, код, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу), сплачують обов’язкові платежі, і на цьому послуга вже надана, інформація щодо ГБО (газобалонного обладнання) вписується у свідоцтво про реєстрацію. Не буде потреби відволікатися на експертні огляди. Головне – це оптимізація наших процесів”, – розповів Криклій.

Крім того, огляд також не треба проводити під час вибракування авто та перереєстрації машини у зв’язку зі зміною анкетних даних чи місця проживання власника.

Водії зможуть зекономити близько п’ятиста гривень

Це логічний крок, адже тепер водії зможуть зеконимити близько п’ятиста гривень, зазначив у коментарі Радіо НВ аварійний комісар та автоексперт Павло Семенченко. Адже, за його словами, експерти у сервісних центрах МВС оглядали не технічні характеристики авто, а номер кузова на підробку та легальність. Це актуально, коли змінюється власник авто.

“Сенсу огляду експертів абсолютно ніякого немає. Це не те що перепона, це додаткова робота, в принципі, яка ні для чого не потрібна була. Але це додаткові затрати як по часу, так і фінансові. Тому що огляд експерта і експертиза – це близько 500 грн”, – говорить Семенченко.

До того ж, за встановлення газобалонного обладнання несуть відповідальність фірми, які надають такі послуги, а не власник авто, додав він.

Ризики автомобілів на газу

Якщо водій вирішив відмовитися від бензину та перейти на газ, необхідно врахувати кілька нюансів, говорить ведучий програми Їдемо далі на Радіо НВ Віктор Стельмах. За його словами, якщо газобалонне обладнання ставить станція, яка сертифікована в імпортера, тоді на сам автомобіль зберігається гарантія. В іншому випадку власник авто її втрачає.

Варто бути уважним, заправляючись газом, адже в Україні є чимало фірм-одноденок, які надають послуги, від яких ламається це обладнання. А самі недобропорядні фірми швидко зникають, уникаючи відповідальності, констатував експерт.

Якщо газобалонне обладнання ставить станція, яка сертифікована в імпортера, тоді на сам автомобіль зберігається гарантія. В іншому випадку власник авто її втрачає

“Якість самого газу, яким заправляються власники таких автомобілів. Тому що так звані підпарканні заправки, які на деякий час – раз, з’явилася газова заправка, там дешевше набагато, всі їдуть, заправляються – от тут дуже багато небезпек. По-перше, вони, як то кажуть, не доливають. По-друге, у них майже завжди дуже поганої якості цей газ, тому саме обладнання може зіпсуватися через це. Вони раптово з’являються і раптово зникають. Претензії предявити нема кому”, – пояснив Стельмах.

Нагадаємо, минулого тижня сервісний центр МВС презентував новий електронний сервіс щодо перевірки свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Тепер кожен громадянин самостійно може переконатись, чи було видано свідоцтво за вказаним номером. Для цього достатньо ввести його серію, тобто три літери, та шестизначний номер у відповідні поля на сайті сервісного центру МВС.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!