Україна має шанс відродити автопром за допомогою електрокарів

1
296

Україна має шанс відродити вітчизняну автопромисловість завдяки виробництву електрокарів. Таку думку висловив директор зі стратегічного маркетингу та розвитку бізнесу Корпорації «Богдан» Михайло Сокол у прямому ефірі Громадського радіо.

За його словами, недалекоглядна та безсистемна державна політика за останні 10 років призвела до катастрофічних наслідків у галузі автовиробництва. Але Україна може скористатися зростаючим попитом на електромобілі для виходу з кризи.

«На сьогодні відомі автомобільні концерни шукають майданчики для розміщення заводів з виробництва електромобілів та літій-іонних акумуляторів до них. Ми має гігантські запаси літію на території України, одні з найбільших в світі. І ми маємо сьогодні вільний доступ на ринки Європи. Тому Україна є привабливою для інвестицій у цій сфері. Іноземні концерни можуть прийти партнерами до нас – діючих заводів, а можуть будувати заводи з нуля», – пояснив Михайло Сокол.

На його думку, держава повинна створити сприятливі умови для такої співпраці і активно підтримати вітчизняний автопром.

«У даному випадку необхідна 100-відсоткова робота нашого уряду щодо створення таких пропозицій цим зарубіжним автоконцернам, які були б їм цікавіші, ніж пропозиції інших країн – Польщі, Словаччини, Туреччини. Так, тут існує жорстка конкуренція, але цим потрібно займатися, якщо ми хочемо отримати нових інвесторів у сегменті ринку, який розвивається просто шаленими темпами», – зауважив директор зі стратегічного маркетингу.

Нагадаємо, що потужності українського автопрому завантажені менше, ніж на 1,5%. Обсяги виробництва скоротилися з 401 599 автомобілів у 2008 році до 7 296 у 2017 році та продовжують знижуватися. Це призвело до скорочення 400 тис. робочих місць в автомобільній промисловості та суміжних сферах. Катастрофічне падіння виробництва спричинила низка факторів, зокрема економічна криза, вступ України до Світової організації торгівлі на невигідних умовах, відсутність контролю за автомобілями з іноземною реєстрацією тощо.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!