Чим може обернутися бажання водіїв захистити своє авто

0
361

Трагедія з дітьми, які підірвались біля припаркованої «Волги», поповнилося новими подробицями – вибухівку в бардачок міг закласти господар автомобіля, щоб вберегтися від злодіїв. Про це повідомив глава МВС Арсен Аваков.

Подібний самозахист загрожує кримінальним покаранням й іншим автомобілістам, які намагаються убезпечитися.

Autonews.ua дізналися у юриста, що варто знати водіям, які бажають захистити своє майно.

Покарають суворіше, ніж злодія

Саморобні засоби захисту популярні серед власників недорогих автомобілів. Але згідно з українським законодавством, використання «девайсів», здатних заподіяти шкоду, карається. Навіть якщо це робиться з метою захисту майна від злодіїв.

«Я знаю, що гаражні «майстри» з метою захисту автомобілів встановлюють в салоні випромінювачі звуку високої частоти, які при відкритті дверей викликають хворобливі відчуття у людей і можуть навіть діяти на собак. Також ставлять джерела струму, сильний розряд від яких не вбиває, але здатний заподіяти опіки. Буває, що люди, які настраждалися від злодіїв, залишають в машині на ніч собак або монтують самостріли і капкани. Але якщо хтось від таких пристроїв постраждає, господаря автомобіля покарають», – каже Autonews.ua адвокат Іван Ліберман.

Логіка закону така, що будь-яке незаконне поводження з вибуховими речовинами тягне за собою кримінальну відповідальність. А якщо людина їздить на чужому автомобілі (орендованому або взятому за дорученням), то, з юридичної точки зору, установка в них «наступальних засобів оборони» може потягнути на диверсію або теракт.

«Закони прямо забороняють використання будь-яких пристроїв, які можуть заподіяти шкоду. І мова не тільки про вибухівку, самостріл, зашморг тощо. Ступінь відповідальності і стаття залежить від тяжкості заподіяної шкоди та засоби його заподіяння. Навіть якщо людина вважає «якщо чужий НЕ залізе, то він і не постраждає», це незаконно. Просто відкриють дві кримінальні справи – одну відносно злодія, який заліз в автомобіль, а іншу – до господаря автомобіля, від пастки якого злодій постраждав», – застерігає адвокат Іван Ліберман.

А якщо злодій постраждає сильно, то господар машини може отримати навіть більший термін, ніж той, хто намагався його пограбувати.

«Якщо злодій не встиг нічого винести з автомобіля і підірвався, то йому можуть інкримінувати лише замах на злочин (неважливо – крадіжку, пошкодження, викрадення ТЗ), а власнику авто, яким установлено вибуховий пристрій, можуть дати термін в 2-3 рази більший, ніж тому, хто зазіхав на його майно», – говорить юрист.

Нагадаємо, вибух пролунав, коли четверо дітей полізли в стару «Волгу», кинуту біля гаражів. Надзвичайна подія сталася в Святошинському районі Києва.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!