Що буде, якщо на ходу включити задню передачу (Відео)

0
1371

Це питання рано чи пізно приходить в голову майже кожному водієві. Але влаштовувати подібне випробування своєму авто практично ніхто не наважується. Що ж насправді станеться, якщо «увіткнути задню» в момент, коли машина їде вперед на повному ходу?

Включити «задній хід» під час руху вперед теоретично можна на будь-якій машині – що з «автоматом», що з «механікою». А от наступні події будуть абсолютно різні. Почнемо з МКП.

На деяких сучасних механічних коробках положення важеля однією з вищих передач і «задньої швидкості» розташовані поруч і можна випадково при перемиканні потрапити, як мовиться, не туди. Хоча, зауважимо, на більшості сучасних МКП для включення заднього ходу потрібно зняти блокування – як правило, для цього потрібно потягнути вгору спеціальне «колечко» на важелі КП. Тобто випадкове включання тут виключено. Але існують і трансмісії, де нічого подібного немає – просто автовиробник розраховує на розсудливість водія.

Так чи інакше, але включити «задній хід» на машині з «механікою», яка їде вперед, теоретично можна. На практиці ж, при спробі зробити це, з надр машини лунає моторошний тріск і скрегіт, а важіль КП виривається з руки, прагнучи в нейтралное положення. Це цілком зрозуміло: включаючи задню на швидкості, ми намагаємося ввести в зачеплення дві шестерні коробки, що обертаються в різні боки. На цій стадії досвіду більшість допитливих з переляку переривають експеримент. Але насправді, при наявності неабиякою фізичної сили у водія, «лисої» гуми і досить зношених зубців у шестерень КП «увіткнути задню» на ходу все-таки можна.

При цьому привідні колеса негайно почнуть обертатися в протилежну сторону. На задньоприводному авто це швидко закінчиться зупинкою машини, а на передньопривідній – миттєвою і повною втратою керованості з усіма витікаючими наслідками. Якщо при цьому кермо буде хоча б злегка повернути від прямолінійного положення в сторону, машина почне ще й крутитися дзигою – продовжуючи при цьому рухатися за інерцією вперед. Загалом, на дорозі краще не намагатися витворяти таке.

Як це відбувається на практиці і скільки разів можна повторити такий «фокус» дивіться на відео:

У випадку з автоматичною КП все станеться зовсім інакше. Її селектор можна переводити в положення «R» під час руху на будь-якій швидкості. Правда, на деяких моделях авто це зробити не вийде – електроніка заблокує такий рух селектора АКП. Але на багатьох – без проблем. І, як не дивно, нічого з машиною не трапиться – вона продовжить їхати вперед з колишньою швидкістю. Вбудований в електронні мізки авто «захист від дурня» просто заблокує цю команду водія «коробці». Таким чином, переклад джойстика автоматичної КП в положення «R» під час руху вперед лише включить білий ліхтар заднього ходу в задніх блок-фарах і камеру заднього виду – якщо вона є, звичайно. На рух заднім ходом машина з «автоматом» по-справжньому переключиться лише при повній зупинці і натиснутій педалі гальма.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!