5 маловідомих регламентних робіт, без яких автомобіль довго не протягне

0
1665

Більшість автовласників при обслуговуванні своєї машини сліпо вірять, що операцій, зазначених у програмі технічного огляду, більш ніж достатньо для безпроблемної експлуатації авто. Втім, це не так.

При ТО, наприклад, зазвичай міняють оливу в двигуні. А що там з рідиною в коробці передач механіків, як правило, не цікавить. Особливо, якщо компанія-виробник стверджує, що КП не вимагає обслуговування.

У післягарантійний же період станом оливи в МКП, «роботах», «варіаторах» і «автоматах» взагалі практично ніхто, включаючи господарів автомобілів, не цікавиться. Вона може потихеньку, непомітно, витекти через який-небудь сальник. Або в «коробці» накопичиться надто багато продуктів зносу. Зазвичай про стан рідини в КП згадують лише коли весь вузол виходить з ладу і вже вимагає серйозного ремонту. А найчастіше цього можна було б уникнути, вчасно замінивши оливу.

Діагностика гальмівної системи теж нерідко ігнорується автовласниками. Увага до неї зазвичай вичерпується заміною колодок, а від неї часом, залежить якщо не життя і здоров’я водія та пасажирів, то збереження бампера і кузова – як мінімум. Тому її теж потрібно періодично перевіряти і обслуговувати при необхідності. Найпростіша перевірка – гальмування «в підлогу» із середньою швидкістю. У безлюдному місці на безлюдній дорозі прискорюємось до 70-80 км/год і тиснемо на педаль гальма щосили. Якщо машину не веде при цьому в сторону, не «закидає» зад й інтенсивність уповільнення не викликає питань – все в порядку.

Якщо щось насторожило – треба їхати в у сервіс розбиратися.

Про періодичну перевірку рівня гальмівної рідини в бачку і її періодичну заміну також майже всі автовласники забувають. Хоча про це постійно говорять практично всі автоексперти.

А ось перевіряти час від часу рівень рідини в бачку гідропідсилювача рульового управління радять не всі. Якщо не слідкувати за рівнем рідини, то можна проґавити її витік. Насправді це поширене явище на моделях, де в системі використовуються алюмінієві патрубки. Кольоровий метал роз’їдають реагенти, рідина починає витікати і все закінчується дорого вартісним ремонтом насоса гідропідсилювача.

Ще настійно рекомендується контролювати і тримати в порядку, так це антикорозійне покриття днища авто і вентиляційні отвори в дверях. Щоб оглянути машину знизу її потрібно підняти, а це зайві «рухи», на які більшість власників не здатні. А тим часом несподівані подряпини днища стають епіцентрами іржі, якщо їх вчасно не замазати антикорозійним препаратом. У свою чергу дверцята ржавіють із середини, якщо у них потрапляє волога.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!